De raadsvergadering d.d. 16 april 2024 ging al na 5 minuten achter gesloten deuren verder.
De raadsvergadering d.d. 16 april 2024 ging al na 5 minuten achter gesloten deuren verder.

Raadsvergadering loopt in de soep en Hendrickx bijt in het stof

Politiek

De door Hart voor Wassenaar aangevraagde extra Raadsvergadering was afgelopen dinsdag snel voorbij, omdat de coalitiepartijen besloten alle inhoudelijke punten van de agenda te schrappen. Men zag geen aanleiding tot deze vergadering en er waren geen relevante vergaderstukken ingebracht. Overigens werden bepaalde stukken door het college als geheim gekwalificeerd waardoor er niet over gesproken mocht worden. Het was al met al een opmerkelijke bijeenkomst.

Door Jan H. de Roij

Op 11 maart had de fractievoorzitter van Hart voor Wassenaar in een Commissievergadering aangekondigd een extra raadsvergadering bijeen te roepen naar aanleiding van de opvatting van wethouder Wim Koetsier dat hij niet van plan was een repliek op het verweerschrift van Katwijk inzake de bouwplannen op Valkenhorst in te dienen. Dat een paar weken later de wethouder van mening bleek te zijn veranderd en momenteel aan een repliek aan het schrijven is, was voor deze partij geen reden om af te zien van de extra Raadsvergadering. Hart voor Wassenaar kan met zijn vijf raadsleden een vergadering bijeen laten roepen. Er staat echter in het betreffende artikel in de gemeentewet wel een bepaling die als voorwaarde kan worden gelezen, namelijk dat het verzoek ‘met opgave van redenen’ gedaan moet worden. Daar ontbrak het aan in het schriftelijke verzoek. En dat grepen de coalitiepartijen, VVD, CDA, D66 en PvdA - DLW was niet aanwezig - aan om een debat te verhinderen.

Charlotte Rogge (fractievoorzitter VVD) verweet HvW dat men zonder opgaaf van redenen naar de Raadsvergadering is geroepen. Op vragen naar aanleiding en doel van deze bijeenkomst heeft HvW volgens haar geen reactie gegeven. Ook liggen er geen vergaderstukken voor. Men heeft zich dus niet kunnen voorbereiden. Rogge ging ook inhoudelijk op de agendapunten in. Wat Valkenhorst betreft verwees zij naar het debat dat is geweest over de repliek, waar momenteel aan gewerkt wordt. Inzake de Groene zone is een traject opgesteld waarbij het college momenteel een reactie aan het formuleren is op de zienswijzen waarna een programma zal worden opgesteld. Dan pas is de gemeenteraad weer aan zet. En wat de ‘financiën’ aangaat, is in december besloten dat het college de verschillende scenario’s in verband met het ravijnjaar 2026 in kaart zal brengen. Daarin zal men ongetwijfeld de toezeggingen van het kabinet in de Voorjaarsnota van deze week verwerken. Tijdens de behandeling van de kadernota zal dit aan de orde komen.

Overigens wat het ontbreken van relevante vergaderstukken betreft, werd gedurende een half uur achter gesloten deuren gesproken over een voorstel van Jeroen Gankema, fractievoorzitter van Lokaal Wassenaar, om twee geheim verklaarde stukken te derubriceren. Het gaat daarbij om het beroepschrift van Wassenaar tegen het bestemmingsplan Valkenhorst en de reactie van Katwijk hierop in de vorm van een ‘Verweer’. Stukken die overigens algemeen bekend zijn. Het ging het college bij de geheimverklaring dan ook eerder om het voorkomen van debat. Zoals Saskia Ettema, fractievoorzitter van het CDA, het uitdrukte: “ze zijn onder de rechter en we willen de positie van Wassenaar niet schaden”. Alleen HvW en LW wilden derubricering - de fractie van GL was niet aanwezig - waardoor de stukken geheim bleven.

De fractievoorzitter van Hart voor Wassenaar, Henri Hendrickx, leek aangeslagen door de opstelling van de coalitie. Hij sprak van “power play van de coalitie die het democratisch proces niet respecteert. Dat is triest”. Vervolgens trachtte hij uit te leggen waarom hij deze vergadering belangrijk vond. Terwijl hij geduldig had zitten luisteren naar de opvattingen van Rogge, kon de coalitie nauwelijks geduld opbrengen om naar zijn betoog te luisteren. Het ging hem om recente gebeurtenissen in de Groene Zone, die hij wilde doorgronden en om procedurele fouten in Raadsbesluiten uit 2020 (welke zei hij niet). Ook wilde hij het hebben over de aarzeling van wethouder Koetsier om een repliek in te dienen. En tot slot over de cash positie van ons dorp die hard achteruit gaat. Hij kondigde al vast aan dat in de Raadsvergadering van volgende week hij elf moties met uitgebreide inleidingen zal indienen; daarmee het debat naar die vergadering verplaatsend.

Jeroen Gankema (LW) probeerde nog een brug te slaan door weliswaar het ontbreken van ‘stukken’ als een gemis te zien, maar tegelijkertijd een open gedachtewisseling tussen raadsleden op prijs te stellen om bepaalde nieuwe inzichten verkregen uit gesprekken met inwoners te delen. Henri van Smirren, fractievoorzitter van PvdA, reageerde door te stellen dat hij niet onvoorbereid over nieuwe inzichten wil spreken en dat een “vrije gedachtewisseling” niet in de Raad thuis hoort.

Uiteindelijk werden alle inhoudelijke onderwerpen van de agenda geschrapt met alleen de stemmen van HvW en LW tegen en was de vergadering dus snel afgelopen.

Al met al weer een opmerkelijke vergadering. De gemeentewet biedt de mogelijk aan een vijfde van de raadsleden om een extra vergadering te beleggen. Vervolgens besluit een meerderheid tijdens de raadsvergadering om geen inhoudelijk debat aan te gaan. Je kunt hier toch wel vraagtekens bij plaatsen. Deels heeft de oppositieleider dit wel aan zichzelf te wijten door geen informatie te verstrekken over de redenen van zijn verzoek voor een extra vergadering. Tegelijkertijd worden relevante vergaderstukken door de coalitie en het college ‘geheim gemaakt’ en dus niet toegelaten. Tot slot kan worden geconcludeerd dat er richting Hendrickx geen ‘gunfactor’ meer is.

Uit de krant