Bestemmingsplan Valkenhorst.
Bestemmingsplan Valkenhorst.

Voor de zomer besluit over Valkenhorst

Algemeen

Op 28 mei is de laatste kans voor Wassenaar om de Raad van State te overtuigen van de bezwaren tegen het bestemmingsplan Valkenhorst. Er komt mogelijk een extra Raadsvergadering over de ‘Groene Zone’. Dit naar aanleiding van de hoorzitting bij de Raad van State over het beroep van Wassenaar tegen het bestemmingsplan en dan specifiek het niet indienen van een repliek op de reactie van Katwijk op de Wassenaarse bezwaren. Ook is er ongenoegen over het passeren van de Raad bij het Voorontwerpprogramma Groene Zone.

Door Jan H. de Roij

Op 28 mei zal de hoorzitting bij de Raad van State plaatsvinden over de beroepschriften die zijn ingediend tegen het op 30 juni 2022 vastgestelde bestemmingsplan Valkenhorst. Naast de gemeente Wassenaar hebben ook de Vereniging van Vrienden van Wassenaar, de Stichting Valkenburg Groen en Stichting Duinbehoud beroep aangetekend tegen de woningbouwplannen van Katwijk. Na de hoorzitting zal de Raad van State binnen zes weken uitspraak doen. Dus nog voor de zomervakantie weet de gemeente Katwijk of in 2025 de schop de grond in kan, dan wel dat men terug naar de tekentafel moet om een gewijzigd bestemmingsplan op te stellen.

In de Commissie Fysieke Leefomgeving van 11 maart constateerde Annemarie Hofman (Lokaal Wassenaar) dat de gemeente Wassenaar geen repliek heeft ingediend op de reactie van Katwijk op het beroepsschrift. Zij acht het verstandig om dat wel te doen, omdat in de Katwijkse reactie mogelijk nieuwe elementen zitten die om beantwoording vragen. Bovendien gaat volgens haar niet alleen het college over het wel of niet indienen van een repliek, maar ook de Raad. Wethouder Wim Koetsier antwoordde dat het college niet van plan is een repliek in te dienen. Hij staat nog steeds achter de bezwaren tegen het bestemmingsplan, maar is van mening dat het beroepsschrift voldoende helder is. Desgevraagd liet hij weten dat hierover geen overleg is geweest met de advocaat van de gemeente. Iets wat mw Hofman hem aanraadde toch maar te doen. Henri Hendrickx (HvW) sprak van een “zwaktebod” en hij kondigde aan mede namens LW een extra Raadsvergadering bijeen te willen roepen over de Groene Zone.

Op 7 september 2022 heeft toenmalig wethouder Fysieke Leefomgeving, Bart Boon, beroep ingesteld tegen de Katwijkse plannen. Volgens Wassenaar komen de bestuurlijke afspraken uit 2018 en 2020 met Katwijk, de Provincie Zuid-Holland en het Rijk niet voldoende terug in het huidige bestemmingsplan. De bestuurlijke afspraken hebben als basis dat er een integrale gebiedsontwikkeling plaatsvindt. Het huidige plan biedt niet genoeg juridische zekerheid dat de afspraken hierover nagekomen worden. Wassenaar wil voorkomen dat dit in de toekomst leidt tot ongewenste complicaties en vertragingen en juridische garanties dat de hele Groene Zone een open groen en landschappelijk karakter krijgt.

Onderdeel van de bestuurlijke afspraken is dat er niet wordt gebouwd in de Groene Zone. Afgesproken is dat er een brede, robuuste Groene Zone komt, die dient als natuur-, recreatie- en landschapsgebied. Maar volgens het huidige bestemmingsplan is het juridisch toch mogelijk om in de Groene Zone te kunnen bouwen. Ook biedt het huidige bestemmingsplan geen garanties tegen hoogbouw aan de grens met Katwijk. In de bestuurlijke afspraken staat dat het overgangsgebied van groen naar woningbouw zacht en landschappelijk wordt vormgegeven. Zo zou het groen via uitlopers vanuit de Groene Zone (als zogenaamde groene vingers) de wijk ingetrokken worden. Deze kwaliteit, voor zowel de nieuwe wijk als voor de Groene Zone, is in het huidige bestemmingsplan niet terug te vinden. Volgens het bestemmingsplan mag in het overgrote deel van het plangebied bovendien tot wel 40 meter hoog gebouwd worden.

Een ander bezwaar van Wassenaar is dat het bestemmingsplan Valkenhorst slechts een deel van ambities voor de zuidrand van Katwijk beslaat. Ontwikkelingen zoals bij Mient Kooltuin, het Valkenburgse meer en in de Woerd/Zijlhoek vormen naar het oordeel van Wassenaar, samen met woongebied Valkenhorst, echter een integraal onderdeel van de ontwikkeling van de zuidrand van Katwijk. De gemeente Katwijk heeft de ontwikkeling van deze gebieden niet in het huidige bestemmingplan opgenomen, terwijl deze wel een toenemende belasting vormen voor het verkeer en de kwetsbare natuur- en landschapsgebieden.

Mogelijk dat in de extra Raadsvergadering over de Groene Zone ook de zorgen die leven bij een deel van de gemeenteraad over het Voorontwerpprogramma Groene Zone ter sprake kunnen komen. Met name Ben Paulides (DLW) en Henri van Smirren (PvdA) hadden graag gezien dat het Voorontwerp eerst in de Raad was besproken vanwege elementen van ‘nieuw beleid’. Wethouder Koetsier bestreed dat en stelde dat het een uitwerking van de structuurvisie betreft.

Uit de krant