Afbeelding

Gemeente kan aan de slag met strandvisie

Algemeen

Na de uitgebreide Commissiebehandeling op 9 april moest dinsdag de gemeenteraad zich uitspreken over de startnotitie voor het opstellen van een Strandvisie. Het debat verliep langs de lijnen van Hart voor Wassenaar tegen de rest.

Door Jan H. de Roij

Het begon ermee dat de voorman van de tweede partij van Wassenaar besluitvorming wilde voorkomen vanwege twee feitelijke onjuistheden, die hij heeft geconstateerd. Tijdens de Commissievergadering was beweerd dat een strandvisie noodzakelijk zou zijn voor Staatsbosbeheer om het contract met de gemeente te verlengen. Dat blijkt onjuist te zijn. Bovendien staat in een van de stukken dat Staatsbosbeheer de ‘verhuurder’ van het strand is aan de gemeente. Dat blijkt echter Rijkswaterstaat te zijn. Vanwege deze fouten zou het onderwerp terugverwezen moeten worden naar de Commissie. 

De overige partijen wilden echter door en zagen hierin geen reden om besluitvorming te staken. Hans Mulder (VVD): ”We schrijven de strandvisie voor onszelf en niet voor Staatsbosbeheer.” Wethouder Laurens van Doeveren stelde dat het document waarover besloten wordt, de startnotitie, geen fouten bevat. Behandeling van het onderwerp werd daarop gewoon voortgezet.

Tijdens de Commissievergadering werd reeds duidelijk dat Hart voor Wassenaar in de startnotitie onvoldoende garanties ziet staan dat het strand behouden blijft zoals het is. Het liefst zou Henri Hendrickx een foto maken van het strand en laten vaststellen dat het over 10 jaar exact hetzelfde er moet uitzien. Om dat te bereiken diende hij een rits aan amendementen in die vastlegden wat er allemaal niet meer zou mogen: geen extra parkeerplaatsen, geen uitbreiding horeca, geen aanpassing omgevingsplan en geen wijziging wegprofiel. Volgens Jeroen Gankema (LW) is nu niet het moment om die amendementen in te dienen. Dat kan beter tijdens besluitvorming over de uiteindelijke strandvisie geschieden. 

Naar de mening van van Doeveren, die overigens groeit in zijn rol als wethouder, is Hendrickx te rigide. Er zijn volgens de wethouder uitdagingen zoals te beperkte nutsvoorzieningen en de surfclub die wil uitbreiden. Hij beoogt verbeterpunten en aanpassingen te onderzoeken en de raad vervolgens in een strandvisie de opties ter besluitvorming voor te leggen. Hij wil zich niet laten ’inkaderen’ waardoor hij geen onderzoeksruimte meer heeft. Volgens Hendrickx is dat precies wat hij vreest. Zijn amendementen werden uiteindelijk verworpen met alleen de steun van zijn eigen partij. Uiteindelijk werd de startnotitie aanvaard, met HvW tegen, en kan gewerkt worden aan een strandvisie die in het najaar naar de raad gaat.

Uit de krant