Afbeelding

Een uitdaging en een kans

Algemeen

In april wordt de nieuwe sporthal eindelijk in gebruik genomen. De oude hal verliest zijn functie. Deze hal is ooit (1971) gebouwd in het verlengde van een nationale bouwstroom in de 60-er en 70-er jaren van de vorige eeuw van (standaard) sportzalen en -hallen. Het grootste deel van die bouwstroom is al lang weer gesloopt en vervangen. In Wassenaar hebben we er wat langer over gedaan. Na ruim 50 jaar is de oude hal “op” en in economisch en technisch opzicht ruim over de levensduur. Onderhoud en energieverbruik zijn grote kostenposten geworden.

Door Ad Zopfi

Er is veel tijd, aandacht en energie gaan zitten in het realiseren van de nieuwe hal. Mede daardoor is er nog niet bekend wat er moet gebeuren met de oude hal. Sloop lijkt de enige realistische optie. Maar wat kan er dan gedaan worden met de vrijkomende gronden? Er zijn allerlei zaken uit te zoeken en te bespreken alvorens tot een herbestemming kan worden gekomen. Zo is de accommodatie van de schietverenging pal naast de hal gerealiseerd. Daarnaast is de eigendomssituatie van de gronden complex en is alleen gebruik voor sport toegestaan. De gemeente zal hier gedachten over moeten vormen. Een uitdaging voor college en raad.
Een van de richtingen waarin gedacht zou kunnen worden is woningbouw. De locatie is ruim, wegen zijn nabij, er gaat geen groen verloren en er is volop ruimte om efficiënt te parkeren (‘dubbel gebruik’ voor sport, bezoekers en bewoners). Er is in dit dorp veel behoefte aan woningen voor starters. Dit lijkt een goede locatie daarvoor. Met 4 tot 5 bouwlagen. Dat is maar 3 tot 5 meter hoger dan de huidige hal. Mogelijk is er dan ruimte voor zo’n 80 starterswoningen. Een uitdaging en een kans. Over de invulling daarvan zou nu al nagedacht kunnen worden. Voor andere doelgroepen lijkt de locatie overigens wat minder geschikt, gelet op de nabijheid van sportvelden en een buurthuis en jongerencentrum.

Regeren is vooruitzien en oplossingen bieden. Het belang van voldoende starterswoningen in dit dorp moet coalitie en oppositie voldoende aanknopingspunten kunnen bieden om dit gezamenlijk op te pakken en mogelijk te maken. Misschien is er ook ruimte om lokale woningzoekende jongeren bij de plannen te betrekken.

Uiteraard zijn ook andere oplossingen en prioriteiten denkbaar. De gemeente is in alle gevallen aan zet.

Uit de krant