Afbeelding

Indrukwekkende herdenking Holocaust

Algemeen

Vorige week donderdag 26 Januari, een dag voor de wereldwijde herdenkingsplechtigheid van de Holocaust, vond in de aula van begraafplaats Persijnhof in Wassenaar in de ochtend de jaarlijkse ceremonie Holocaust Herdenking Wassenaar plaats. De interesse was groot, het metaheerhuisje, een huis waar Joodse overledenen ritueel worden gewassen en gereinigd voor de begrafenis, was tot op de laatste plek bezet.

Door Loes Rietvelt

27 Januari 1945 werd Auschwitz bevrijd. Deze dag wordt ieder jaar herdacht, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Na een welkomstwoord van ceremoniemeester Ton Beijersbergen, lid werkgroep Stolpersteine Wassenaar, werd het woord gegeven aan burgemeester Leendert de Lange. In zijn warme toespraak herdacht hij de 98 Joodse inwoners van Wassenaar die tijdens de Holocaust zijn omgekomen. Ook sprak hij zijn teleurstelling uit over het feit dat zoveel jongeren niet goed op de hoogte zijn van de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden tijdens WO II.

Vervolgens kreeg gastspreker Esther Karsch-Spiro het woord. Zij is verbonden aan de Stichting Na de Oorlog en vertelt de geschiedenis van haar ouders en grootouders ook regelmatig op basis- en middelbare scholen. Esther memoreerde aan de hand van een diapresentatie, het verhaal van haar vader die op 17-jarige leeftijd in 1942 na een razzia in Amsterdam op de trein werd gezet naar concentratiekamp Auschwitz. Er was bij de eerste transporten nog geen sprake van veewagons. Op een onbewaakt moment is hij door een open raam uit de trein gesprongen. Hij kwam bij een onderduikadres terecht en overleefde daar de oorlog. Zijn vader en een tijd later ook zijn moeder werden naar Auschwitz gebracht. De opa van Esther heeft in het kamp nog een week geleefd, haar oma is direct door de nazi’s vermoord.
Tamar Soetendorp was de volgende spreker. Na een korte inleiding over haar Joodse achtergrond droeg zij drie aangrijpende gedichten voor uit de door haar geschreven bundel ‘Alles’. Hierna volgde een muzikaal intermezzo met Israëlische zang.
Buiten bij het Joods monument werd het Kaddish, één van de belangrijkste gebeden uit het Jodendom, uitgesproken waarna burgemeester De Lange ter afsluiting van de herdenking een krans legde bij het gedenkteken.
Na afloop was er nog gelegenheid tot napraten, waarna de ceremonie rond 12.00 uur was afgelopen. Er kan teruggekeken worden op een mooie, drukbezochte en vooral indrukwekkende herdenking van de Holocaust. Foto: Patrick Kop.

Uit de krant