Het Huibregtsepark.
Het Huibregtsepark.

Groen voor vergroening

Algemeen

In de discussie over de plannen van het college om de nieuwe combischool en integraal kindcentrum (SKOW/IKC) te realiseren in het Huibregtsepark wordt o.a. gerefereerd aan het ‘volbouwen’ van Wassenaar en de aantasting van groen in het dorp.

Door Ad Zopfi

Nu is Wassenaar allang niet meer het agrarische dorp uit het begin van de vorige eeuw. Continue aanpassing en verandering is een gegeven. Er komen meer mensen, we worden rijker en we gebruiken meer ruimte.

Onder invloed van de groei van Den Haag werden begin vorige eeuw omvangrijke woningbouwplanen voor Wassenaar gemaakt en zijn grenscorrecties uitgevoerd. Het omvangrijkste plan mikte op 300.000 inwoners in Wassenaar. Dat is er nooit van gekomen. De te bebouwen duingebieden en landgoederen zijn grotendeels behouden. Van die plannen zijn alleen Wassenaar Zuid, Prinsenwijk en Burchtplein gerealiseerd. Maar ook buurten als Kerkehout en Oostdorp. Veel later zijn in de jaren 60-90 de uitbreidingswijken in Noord gerealiseerd, Deijleroord en Weteringpark. Wie nu in Wassenaar woont heeft dat te danken aan bestuurders die deze woningbouwplannen mede mogelijk hebben gemaakt.

Je kunt de ogen niet sluiten voor ontwikkelingen, je kunt er wel verstandig mee omgaan. Niks doen is nooit een optie. Omdat de gemeente Wassenaar weinig deed kwamen Den Haag en ontwikkelaars begin vorige eeuw met de grote plannen. Die gelukkig niet zijn doorgegaan.

Een dorp als Wassenaar heeft baat bij beperkte groei. In de regio is Wassenaar een groene gemeente en dat wil iedereen ook zo houden. Dat groene karakter zit vooral in al het groen buiten de bebouwde kom. Dat behouden is de belangrijkste opgave. Ruimte voor je eigen ‘groei’ moet je dan zoeken binnen de bestaande bebouwing. Daar is genoeg om te behouden; elk stukje groen onaangetast laten gaat echter ook niet. Tenzij we met elkaar afspreken dat we willen krimpen, in inwonertal en voorzieningen. Dan verandert een vitaal dorp uiteindelijk in een ‘bevroren’ dorp. Met vooral oude ‘gearriveerde’ inwoners.

Er zijn meerde soorten ‘groen’. De bevolking op peil houden en ruimte bieden aan jongeren wordt ook wel ‘vergroening’ genoemd. Wassenaar heeft de afgelopen decennia baat gehad bij beperkte groei met gemiddeld zo’n 40 à 50 woningen per jaar Soms wat meer, soms wat minder. Er is voor oud en jong gebouwd; betaalbaar en heel duur, collectief of individueel. Laten we dat mogelijk blijven maken.

Het is positief dat we scholen kunnen behouden en dat ze groeien. Een kans voor een volgende generatie om in Wassenaar op te groeien en Wassenaar blijvend te laten bloeien.

Uit de krant