Marijke Dekker woont in Wassenaar met man Sven en haar twee kinderen en geeft met regelmaat trainingen in debatteren  (www.mdxcommunicatie.nl). Foto: ByFallaux.
Marijke Dekker woont in Wassenaar met man Sven en haar twee kinderen en geeft met regelmaat trainingen in debatteren (www.mdxcommunicatie.nl). Foto: ByFallaux.

Houd een bevlogen betoog tijdens een raadsvergadering

Algemeen

Heb jij wel eens naar een raadsvergadering gekeken en haak jij ook zo snel af vanwege de slaapverwekkende betogen van raadsleden of insprekers? Een monotone stem, gesloten houding, het missen van (oog)contact; je ziet de spreker worstelen. Het betoog wordt aarzelend voorgelezen waardoor je je afvraagt: staat de spreker wel achter deze inhoud? Je krijgt bijna de behoefte de spreker te willen redden.

Stel, je bent een betrokken inwoner die graag participeert en meedenkt. Je zit klaar in de raadszaal of op afstand om via de videoverbinding mee te kijken. ‘Jouw’ onderwerp staat op de agenda van de raadsvergadering. Je verwacht een betoog met overtuiging, bevlogenheid gecombineerd met de juiste inhoud. Zijn dit reële verwachtingen? Ja, je mag dit verwachten van volksvertegenwoordigers. Hun rol is essentieel voor het bevorderen van de democratie op lokaal niveau en het waarborgen van de belangen van alle inwoners.

Voor raadsleden is niets zo fijn zich zelfverzekerd en prettig te voelen wanneer zij moeten presenteren en spreken. Goed zijn in deze vaardigheden is geen luxe, maar een must; zeker in deze tijd. 

Een betoog levendig maken vereist een combinatie van verschillende technieken. Ik zal er enkele hieronder noemen en ik verzeker je dat jouw publiek blijft luisteren. Welk publiek het ook is. 

  • Maak gebruik van concrete voorbeelden: een illustratief voorbeeld maakt abstracte inhoud tastbaar en makkelijker te begrijpen voor het publiek.
  • Persoonlijke anekdotes of ervaringen: door een persoonlijk verhaal te verwerken in het betoog maak je verbinding met het publiek en maakt het betoog authentieker.
  • Variatie tempo: zorg voor  in stemgebruik. Spreek langzamer als je meer accent op een onderdeel wilt leggen en laat een stilte vallen als je de aandacht extra wilt trekken.
  • Spreek beeldend en gebruik metaforen: beeldende taal maakt abstracte begrippen levendig en gemakkelijker te visualiseren voor het publiek.

Meer informatie over trainingen 

Uit de krant