Afbeelding

Veel activiteiten bij het Bruglokaal in Wassenaar

Algemeen

Het is maandagmiddag en na een hele ochtend met veel regen wordt het eindelijk droog. En dat betekent voor een aantal deelnemers van het Bruglokaal snel de jas aan en naar buiten. Na een hele ochtend binnen is een luchtje scheppen heerlijk. Als ik binnen kom, is de gang dus druk bezet. Nadat de deelnemers weg zijn, zit ik met medewerker Anne in het kantoor. Regelmatig komen cliënten, medewerkers of studenten binnen om iets te pakken of iets te vragen. Anne neemt steeds haar tijd en staat iedereen rustig te woord.

Door John Schrader

Enthousiast vertelt ze over de huidige locatie waar ze nu al ruim 5 jaar zitten. In principe is hier de dagbesteding voor mensen met een handicap; ze zijn tussen de 17 en 27 jaar oud, maar momenteel zijn er ook een paar ouder. In Wassenaar is geen andere dagbesteding dan het Bruglokaal, dus is de maximum leeftijd niet heilig. Sommige deelnemers zijn hier 2 ochtenden en anderen 5 dagen; gekeken wordt wat de deelnemer wil en wat de ouders willen. Samen met de ouders wordt ook gekeken hoe een goede en juiste invulling voor de hele week mogelijk is.

Het Bruglokaal heeft nu 17 deelnemers en 4 medewerkers. Anne verzorgt met een collega de planning en heeft contact met de ouders, terwijl ze verder alle vier op de groep werken. Ontzettend blij zijn ze ook met 5 studenten die het hele jaar aanwezig zijn (Gemiva heeft veel goede contacten met opleidingen en scholen in de regio) en een aantal vrijwilligers dat helpt met wandelen, de volkstuin met eigen groenten, boodschappen doen, naar de bibliotheek gaan en het zwemmen op een aantal middagen. En de deelnemers van het Bruglokaal zijn echte kanjers, want lopend gaan zij van het Bruglokaal naar het zwembad; alleen bij heel slecht weer gaan zij met de bus!

In het programma van de deelnemers komt iedere dag wel een buitenactiviteit voor; zo zet de groep van het Bruglokaal zich ook in voor de wijk met vuilnis prikken en flyeren in de buurt. En mocht het naar buiten gaan onverwachts niet door gaan, bijvoorbeeld vanwege het slechte weer, dan wordt dit tijdig en duidelijk met de deelnemers besproken; velen hebben autisme en dus baat bij structuur. En is de regen daar en moet iedereen binnen blijven, dan is het binnen ook feest; veel muziek maken, educatieve tv kijken of creatief bezig zijn met elkaar. Maar naast deze leuke taken zijn er ook de serieuze taken zoals de huishoudelijke taken.

Gelukkig is er bij het Bruglokaal geen wachtlijst en kan er met een gerust hart gezegd worden dat het goed gaat! Vanuit hun eigen programmamap werken de deelnemers met pictogrammen, die voor veel duidelijkheid zorgen en waar ze ook met onderdelen certificaten kunnen verdienen. Ze hebben onderling veel lol met elkaar en als het communiceren moeilijk gaat, dan kan een lach, knuffel of even de hand vasthouden heel dankbaar en fijn zijn!! Een echte vriendengroep die ook heel hecht is; bij afwezigheid of ziek zijn, wordt dit meteen opgemerkt.  

Zo draait het Bruglokaal op volle toeren, maar zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom! En alles is mogelijk; ook een keer in de maand helpen bijvoorbeeld met een korte wandeling kan. De deelnemers zullen het enorm waarderen en u krijgt er zeker een lach en knuffel voor terug! Aanmelden kan bij: bruglokaal@gemiva-svg.nl