Afbeelding

Open Monumentendag in Wassenaar weer van start

Algemeen

Na een onderbreking van enkele jaren wordt op zaterdag 9 september in Wassenaar weer een Open Monumentendag gehouden. Om dit te kunnen organiseren is begin dit jaar een nieuw comité gevormd, dat bestaat uit enkele vertegenwoordigers van de serviceclub ‘Rotaryclub Wassenaar’ en de Historische Vereniging Oud Wassenaer. Als voorzitter fungeert Rotaryclublid en oud-wethouder Inge Zweerts de Jong. Zij was als wethouder in het verleden ook al zijdelings betrokken bij Open Monumentendag en is er nu met haar comité in geslaagd een mooi programma samen te stellen.

Inge Zweerts de Jong ontvangt ons op een historische locatie, een stenen schuur bij molen de Windlust, waar op 9 september een kleine tentoonstelling over de molen te zien is. De schuur is een paar jaar geleden gerestaureerd en ziet er van binnen prachtig uit, met wit gestucte wanden en zware houten zolderbalken. Het gebouw ernaast is de oude graanhandel van de molen, waar het jaartal 1899 op de gevel staat. In dit gebouwencomplex houdt Inge kantoor met haar verzekeringsbedrijf.

Inge legt uit dat dit jaar inderdaad twee organisaties in Wassenaar de Open Monumentendag organiseren. “De Rotary bestaat in Nederland honderd jaar en dat was een mooie aanleiding voor de Rotaryclub Wassenaar om de Open Monumentendag nieuw leven in te blazen. We doen dat met een logische partner, de Historische Vereniging Oud Wassenaer. We vonden het heel jammer dat de dag een paar jaar niet gehouden is en we meenden dat de aanwezige kennis binnen beide clubs goed benut kan worden om van zo’n dag een succes te maken.”

Dat Inge Zweerts de Jong het comité is gaan leiden, is geen toeval. Zij was van 2014 tot 2018 wethouder erfgoed in Wassenaar. Ook was zij lange tijd raadslid. In die periode heeft zij samen met anderen de Wassenaarse Cultuurprijs ingesteld, die iedere twee jaar wordt uitgereikt. De Open Monumentendag is van groot belang voor de inwoners, vindt Inge. “Het is belangrijk dat mensen historische gebouwen kunnen bekijken en dat ze de bijbehorende verhalen kennen. Ze gaan de monumenten dan ook koesteren, de bevolking wordt trots op het eigen dorp. Meer waardering voor onze monumenten leidt ook tot een betere bescherming ervan.”

Dat leden van de Rotaryclub Wassenaar en de historische vereniging de handen uit de mouwen steken voor dit jaarlijkse evenement, vindt Inge een goede zaak. “Dit is een prima manier om als serviceclub werkzaam te zijn voor de samenleving. Het is fijn om je in te zetten voor het dorp, aan de Open Monumentendag kan iedereen meedoen.” Inge hoopt op een groot aantal deelnemers op 9 september. Zij zal samen met burgemeester Leendert de Lange zaterdag om half elf de aftrap geven bij het kruispunt Langstraat/ Achterweg/ Van Hogendorpstraat. Daarbij is iedere Wassenaarder van harte welkom.

Voor meer informatie over de Wassenaarse Open Monumentendag, zie de website: www.monumentwassenaar.nl

Robert van Lit

Uit de krant