Margo Kessler neemt de brieven, gericht aan haar broer Jan, in ontvangst.
Margo Kessler neemt de brieven, gericht aan haar broer Jan, in ontvangst.

Stolperstein voor verzetsheld Jan Kessler, het vervolg…

Algemeen

Soms leidt een verhaal tot een nog mooier verhaal: Een paar weken geleden stond mijn artikel over de plaatsing van een Stolperstein op de voorpagina van deze krant. De Stolperstein is voor het oude toegangshek van Stoeplaan 17 geplaatst ter herinnering aan verzetsheld Jan Kessler. Een mooi verhaal over een zeer moedig mens, opdat wij nooit vergeten. Een week later werd ik gebeld door Ben Noordervliet. Of ik toevallig wist waar ik de zus van Jan Kessler, Margo die werd genoemd in het artikel, kon vinden. Want hij had wat bijzonders voor haar.

Door Iris Oostlander

Toevallig kwam Margo de volgende dag naar de Stoeplaan om met de huidige bewoonster, tevens initiatiefneemster van de plaatsing van de Stolperstein, Annick Nijman, te praten over de voor haar zo belangrijke bijeenkomst, beschreven in het artikel dat op vrijdag 24 juni in deze krant verscheen. Ik bracht Ben in contact met Annick en een ontmoeting werd geregeld.

Het bleek dat Ben in het ‘Houten huis’ aan de Stoeplaan had gewerkt. Hij deed destijds, in 1985, werkzaamheden voor een aannemer en vond wat papieren achter een plank op de eerste verdieping van het bijzondere huis. Het leken wat oude brieven en foto’s en Ben wist niet goed wat ermee te doen. Hij besloot het mee te nemen naar huis en bewaarde het in een afgesloten tas.

Nog niet eens zo lang geleden kwam hij de tas met deze spullen weer tegen en las hij de inhoud eens door. Liefdesbrieven, foto’s, een dagboek waarin Jan schrijft over zijn senaatstijd in Delft en een oproep van de Sicherheidsdienst aan ene ‘Herrn Kessler’ die zowel een adres op de Stoeplaan in Wassenaar als in Enschede bleek te hebben. Ben besprak met een vriend wat hij met de spullen kon doen, die een bijzondere historische waarde leken te hebben. De vriend raadde hem aan om de tas te overhandigen aan bijvoorbeeld een historische instelling of museum. Na een welverdiende vakantie zou Ben actie gaan ondernemen.

Toen werd Ben ineens gebeld door die vriend, terwijl hij genoot in het mooie Griekenland. “Ben, heb je De Wassenaarse Krant gelezen? Volgens mij gaat dat over die man van die brieven!” En bij thuiskomst en het nogmaals nalezen van de inhoud van de tas bleek dat inderdaad het geval te zijn. Hij bezat brieven, een dagboek en nog meer belangrijke documenten van en over Jan Kessler, de verzetsheld van de Stoeplaan 17.

“Wij zijn zo dankbaar dat u dit voor ons heeft bewaard!” zegt Margo Kessler nadat Ben de documenten officieel aan haar heeft overhandigd. “Het is heel aangrijpend en voor mij zeer dierbaar!”, zegt zij zichtbaar ontroerd. Samen met de huidige bewoners van haar ouderlijk huis haalt ze daarna veel herinneringen op en deelt ook Ben mee in de aangrijpende verhalen van Jan Kessler, wiens leven nu nog beter begrepen wordt.

Met dank aan Ben Noordervliet!

Uit de krant