Zowel de prachtige tuin van het Baljuwhuis als ook het enorme oppervlak aan bos en dressuurvelden erachter zijn verborgen juwelen middenin het dorpshart.
Zowel de prachtige tuin van het Baljuwhuis als ook het enorme oppervlak aan bos en dressuurvelden erachter zijn verborgen juwelen middenin het dorpshart.

Een Glorieuze Open Monumentendag

Algemeen

Mooi weer, schitterende monumenten, veel vrijwilligers, bereidwillige monument-eigenaren, allemaal ingrediënten voor een glorieuze Open Monumentendag. Het werd afgelopen zaterdag een groot feest voor iedereen.

De opening ’s morgens in het centrum door de burgemeester en de rondleiding daarna langs een aantal monumenten in het centrum waren een goede start. De bijdrage van de muzikanten en niet te vergeten de oude Dodge Brandweerauto van het Brandweermuseum die zijn sirene liet klinken; het droeg allemaal bij aan een groots begin van wat een hele mooie dag zou worden.

Het was warm, heel warm soms. Bezoekers konden verkoeling zoeken door eeuwenoude kelders te bekijken. We denken hier aan de Johannushoeve (of is het Johanneshoeve?), aan boerderij De Raaphorst en aan de Oude Grutterij (in de Langstraat; nu Haasnoot interieurs). Het is fijn dat deze kelders bewaard zijn gebleven, goed onderhouden worden en ook bezocht mogen worden op een Open Monumentendag. De monumenten in de mooie bossen van ons dorp werden ook druk bezocht. ‘t Hertenhuisje mocht al vroeg op veel belangstelling rekenen. We hebben daar een grote kring bezoekers gezien die aandachtig luisterden naar een verhalenverteller. Een iconisch beeld. Het Bunkercomplex in Rijksdorp was eveneens een plek die velen opzochten. Uiteraard voor de bunkers maar misschien ook wel voor de koelte binnen; de verstilling van het bos maakte dit bijna een sprookje. Het Theepaviljoen De Horsten bezoeken betekende wandelen door een heerlijk koel en mooi bos. De tuin van het Baljuwhuis werd ook goed bezocht; een bijzondere plek midden in het dorp.

Gedurende de dag gaven diverse verhalenvertellers kleur aan de geschiedenis. Niet alleen bij het Hertenhuisje, maar ook bij het Wavo-park aan de Schouwweg en in de Prinsessetuin bij De Paauw. Een mooi initiatief van een groep Wassenaarders. De eeuwenoude houten Karrenschuur aan de Gang is met recht een levend erfgoed. Het wordt nog volop gebruikt. Het Landhuis Meyland aan de Backershagenlaan trok veel belangstelling. Typisch Nederlands, dikke rijen fietsen langs de weg. De burgemeester kwam ook langs om dit Open Monument, de residentie van de Ambassadeur van India, te bezoeken. Het was een waar genoegen om niet alleen het schitterende interieur te zien, maar ook de mooie tuin die uitnodigde tot een wandeling. Raadhuis De Paauw is voor velen een bekend monument en trok weer veel bezoekers. Binnen kon men rustig rond kijken, velen hebben dan ook een blik kunnen werpen op de kamer van de burgemeester. Men bezocht daar ook het Brandweermuseum; het museum vierde die dag zijn 100-jarig bestaan.

De grootste publiekstrekker was de Molen Windlust, alhoewel ‘t Hertenhuisje dicht in de buurt kwam wat betreft het aantal bezoekers. Wat zijn we blij dat ons dorp een werkende molen heeft die goed wordt onderhouden. De molen trok ook veel kinderen. Zij konden tekenen bij de naast gelegen Galerie De Graanschuur. Je zag dan ook blijde en trotse kinderen met hun zelf gemaakte schilderijtjes rondlopen. 2.500 bezoekers zijn bij de Open Monumenten geweest. Een groot deel daarvan heeft ook de website bezocht: www.monumentwassenaar.nl

Wij danken iedereen voor de bijdrage aan deze onvergetelijke dag. Iedereen, van vrijwilliger tot bezoeker, van burgemeester tot wethouder, van monument- eigenaren en bewoners tot verhalenvertellers, van de brandweermannen die de sirene bij de opening lieten loeien tot de muzikanten, van de rondleiders tot de website bouwer, van de spandoek-ophanger tot de ambtenaren die toestemming gaven. Iedereen die deel uitmaakte van een bijzondere gebeurtenis in ons mooie dorp.

Wij, het Comité Open Monumentendag Wassenaar, kijken uit naar uw reacties en suggesties hoe Open Monumentendag volgend jaar nog beter, nog leuker gemaakt kan worden. Mail deze naar monumentwassenaar@gmail.com.

Tot volgend jaar op zaterdag 7 september 2024.

Uit de krant