Afbeelding

Twee orgels en piano in Dorpskerk

Algemeen

Op 9 september geeft Rijk Jansen een concert in de Dorpskerk. Aanvang: 16.00 uur. Toegang: vrij. Na afloop is er een opendeur-collecte.

Rijk is de begaafde cantor-organist van deze kerk en ook professioneel pianist. Voor het eerst geeft hij dit concert op al de drie prachtige muziekinstrumenten, die deze kerk rijk is. Rijk speelt in dit concert werken van componisten, die zich door Bach lieten inspireren. Hij begint op het grote Hinsz-van Dam orgel met de 2e sonate van Mendelssohn, welke componist, de eerste na Bach was, die de Mattheus Passion weer voor het publiek uitvoerde. 

Daarna voert hij op de Bösendorfer vleugel het Siciliano uit de 2e fluitsonate van Bach uit in een bewerking van de pianist Wilhelm Kempff, die ook andere Bach werken voor piano bewerkte. Dan horen wij op het Mutin orgel het ‘Carillon de Westminster’ van de romanticus Louis Vierne, van 1900 tot 1930 organist van de Notre Dame en een bewonderaar van het klankidioom van orgelbouwer Mutin. Op de Bösendorfer speelt vervolgens Jansen van Feinberg een pianobewerking van het Largo uit de 5e triosonate van Bach en Rijk Jansen besluit zijn concert met het magistrale 1e deel uit de 5e symphonie van Widor. Een zò’n gevariëerd muziekprogramma op drie instrumenten in één concert maakt men maar zelden mee!! Komen dus!

Uit de krant