Afbeelding

Veelheid van klanken in orgelconcert Dorpskerk zaterdag 11 maart

Algemeen

Zaterdag 11 maart concerteert Jochem Schuurman op beide orgels in de Dorpskerk. Aanvang: 16.00 uur. Toegang: vrij. Na afloop van het concert is er een open-deur collecte. Schuurman is in Groningen en Friesland (maar ook daarbuiten) een vooraanstaand kerk-en concertorganist.

Afgestudeerd aan het conservatorium in Groningen (cum laude) voltooide hij zijn opleiding in Berlijn bij enkele beroemde, internationale organisten. Hij won in binnen-en buitenland diverse prijzen op orgelconcoursen.

Onze Dorpskerk is in het trotse bezit van twee bijzondere orgels: Het barokke Hinsz-van Dam orgel uit de 18e eeuw en het romantische, Franse Cavaillé-Coll-Mutin orgel uit 1901. Meestal ligt in de orgelconcerten in deze kerk de nadruk op het Hinsz orgel, maar op 11 maart speelt het Franse orgel in dit concert de belangrijkste rol. Liefst vier Franse en één Nederlandse componist laat Schuurman ‘aan het woord’ op dit prachtige instrument met zijn fraaie strijkregisters. O.a. Langlais, Dupré, Vierne en Hendrik Andriessen. Daarna laat Schuurman de bronzen klank van het grote barok orgel horen in de uitstekende accoustiek van de Dorpskerk in werken van Böhm en Rheinbergen. Zelden zullen zó veel verschillende klankkleuren in dit Dorpskerk concert te horen zijn. Dus de moeite waard om op 11 maart dit concert te bezoeken.

Uit de krant