De WOB vierde haar 35-jarig bestaan met een gezellige samenkomst
De WOB vierde haar 35-jarig bestaan met een gezellige samenkomst Foto: Rene de Wit

WOB viert 35-jarig bestaan

Algemeen

Dat Wassenaarse ouderen op laagdrempelige wijze kunnen bewegen, is al 35 jaar mede te danken aan de Wassenaarse Ouderen in Beweging (WOB). Deze organisatie vierde vorige week haar 35-jarig bestaan met een gezellige samenkomst. Het was een inspirerende middag met verrassingen. Zo werd een nieuwe website onthuld en plezier gemaakt dankzij de demonstratie ‘Cognitieve Fitness’, de nieuwe uitdaging van de WOB.

Door Iris Oostlander

“Een leven lang bewegen, dat is belangrijk!” Wethouder Caroline Klaver-Bouman feliciteerde de WOB en uitte haar dankbaarheid aan het bestuur voor al hun werkzaamheden. Al 35 jaar verzorgt deze vereniging diverse sportieve uurtjes voor de inwoners op leeftijd. Er zijna wandel- en fietsgroepen, je kan nordic walken en zwemmen, meedoen met oefeningen op het beweegtoestel aan de Hofcampweg en gymmen in de sporthal. Allemaal onder deskundige begeleiding en voor een heel klein prijsje.

Voorzitter Elly Binnendijk is dan ook zichtbaar trots op het bestuur dat ze deze middag in het zonnetje zet. “De WOB is opgericht door de toenmalige directeur van ons zwembad. Hij was een fervent wandelaar en fietser en richtte een paar clubjes op. Tot op de dag van vandaag worden deze sporten door ons aangeboden”.
Natuurlijk zijn er in de loop der jaren diverse sporten aan toegevoegd en blijft de WOB uitbreiden. “Wij willen graag ‘cognitief fitness’ toevoegen aan ons aanbod, dus meld je vooral aan!” zegt Marian van Beekum, de secretaris van de vereniging nadat de beoogde instructeur van deze nieuwe ‘sport’ demonstreerde wat het inhoudt.
“Cognitieve fitness is het stimuleren van de hersenen terwijl je beweegt”, aldus Rina Koeners. Zij krijgt de lachers op haar hand als ze laat zien wat ze bedoelt: een aantal genodigden wordt gevraagd het alfabet op te zeggen, bij de aa-klanken een stap naar links te doen en bij de ee-klanken een stap naar rechts. Het resultaat is dat er botsingen plaatsvinden.

“Ik noem dat ‘brainboosters’. Het uitdagen van je hersenen om het eens anders te doen. Loop bijvoorbeeld eens een andere weg als je naar de bakker gaat of poets je tanden met je linkerhand in plaats van de rechter. Het stimuleert je hersenen om andere verbindingen aan te gaan en dat zorgt voor een betere coördinatie, reactievermogen en zelfs evenwicht. Het maakt je gezonder op een leuke manier!”

Maar deze middag was er nog een hoogtepunt voor de, in zeer grote getalen aanwezige bezoekers. Met een druk op een knop mocht de secretaris van de Federatie Wassenaarse Ouderen (FWO), Jeannie van der Feen-Huber, de nieuwe website onthullen. “Ga vooral naar www.wobactief.nl en meld u aan, kijk wat bij je past want er is echt voor ieder wat wils!”

Uit de krant