Afbeelding

Duurzaam Doen: Feestje Samen Slim Rijden

Algemeen

Wassenaar - Op vrijdag 13 mei kwamen de deelnemers van Samen Slim Rijden-Wassenaar bijeen voor het vieren van een mijlpaal. In de tuin van een van de eerste zes deelnemers van de eerste auto werd gevierd dat Samen Slim Rijden-Wassenaar hard groeit.

Inmiddels zijn er niet zes maar bijna blije veertig deelnemers en staan er vier elektrische deelauto’s verspreid over Wassenaar klaar voor deze groep. Een eerste auto staat op het parkeerterrein van de Warenar, een tweede op de Donker Curtiusstraat in Wassenaar Noord. Voorts staat in Kerkehout op het parkeerterrein bij de apotheek de derde elektrische bolide en verschijnt er binnenkort een vaste laadpaal bij het Rozenplein. Susanne van Eps-Habibe, mede-initiatiefneemster: “een geheel nieuw project starten met alle financiële risico’s aan de vooravond van de lockdowns was een uitdaging. Gelukkig is er voldoende animo in het dorp om duurzamer te leven, zien veel deelnemers dit als een stap vooruit – minder zorg, prettiger en gezonder rijden. Met de huidige benzineprijzen is elektrisch autodelen een goed alternatief voor de eigen (tweede) auto. Ook zakelijke rijders hebben hun leasecontract opgezegd en zijn overgestapt - thuiswerken maakt een zakelijke auto ook minder nodig.
Geholpen door Samen Slim Rijden-Zeist werd februari 2020 de eerste elektrische deelauto het dorp binnengereden. De tweede deelauto kwam erbij, toen het ledenavond een groeispurt had. Voorts heeft de gemeenteraad met een breed gedragen motie in 2021 budget aangewend om een doorstart te maken met nog twee auto’s erbij. Delen is het nieuwe hebben, groen is het nieuwe zwart. Ook wethouder Bloemendaal juicht het initiatief toe. Tijdens zijn speech in de tuin van het hertenhuisje vertelde hij, hoe belangrijk het is dat we naar andere varianten van mobiliteit gaan kijken met minder CO2 uitstoot.
Uit onderzoek blijkt dat in de buurt waar deelauto’s verschijnen, binnen twee jaar vijf tot acht privéauto’s verdwijnen! Gezonder, mooier, samen. Daar gaan we voor: in 2025 tien deelauto’s erin, vijftig fossiele eruit. Het kan - maar dan moet je wel meedoen! Wil je ook weten hoe dat werkt, een elektrische deelauto? Hoe de app werkt, waarmee je jouw auto reserveert, opent, wegrijden? Maak een afspraak voor een proefrit via de website
samenslimrijden-wassenaar.nl