Voor Marlies Brauns begon de coronatijd al op de basisschool
Foto: John Schrader
Voor Marlies Brauns begon de coronatijd al op de basisschool Foto: John Schrader Foto:

Een totaal andere middelbare schooltijd voor zussen Marlies en Anouk Brauns door lockdown

Algemeen

Wassenaar - Tijdens de Kerstvakantie was het voor iedereen anders dan anders. Het Kerstfeest is door iedereen aangepast gevierd en ook met oud en nieuw is er anders gevierd dan normaal. Maar ja, wat was ook al weer normaal? Het is ook voor middelbare scholieren al bijna twee jaar lang anders.

Door John Schrader

In gesprek met Marlies Brauns tijdens de lockdown blijkt ook hoe veel er anders moet. Zij zit in de brugklas van het Adelbert College. Voor haar is de coronatijd al begonnen op haar basisschool, de St.Jozefschool. En in de zomer van 2021 ging zij naar de middelbare school, het Adelbert. En ja, wat vertelt Marlies na dit eerste half jaar? Zij kent het Adelbert College alleen maar als coronaschool. Haar zus Anouk, die in 4Havo zit, kent de school ook op een andere manier, van voor de coronatijd. Net voor de Kerstvakantie kreeg Marlies corona. Gelukkig vielen de klachten mee en was ze niet erg ziek. Maar wel thuis blijven en in quarantaine. Dat werd dus met de twee weken vakantie extra lang thuis zitten (vier weken in totaal). Ze vertelt wel dat ze haar gemiste lessen en huiswerk heeft gedaan, maar dat ze de uitleg enorm miste. Moeder Andrea sprong regelmatig bij en reikte de helpende ouderhand.

Marlies wist al van maatregelen en thuis blijven vanuit haar basisschoolperiode. Nu gaat de coronatijd op haar middelbare school gewoon door en dat vindt ze jammer. Ze houdt veel afstand, draagt een mondkapje en probeert andere regels ook op te pakken. Op dit moment, begin januari, voelt ze zich goed en kijkt al uit naar de start op maandag 10 januari. In een brief van de school leest ze de nieuwe maatregelen die deze maandag weer in gaan. Thuis twee testen, de eerste voordat ze maandag naar school gaat. Komend in de klas eerst de handen wassen en daarna met een doekje de tafel schoonmaken. Aan het eind van de les weer de tafel schoonmaken en daarna handen desinfecteren. Een ritueel voor de komende weken en dat een paar keer per dag. Marlies vond het wel raar dat eerder sommige leerlingen en leerkrachten geen mondkapje droegen.Als ik vraag wat ze zo mist in deze coronatijd, is het vooral het dansen. Ook haar zus Anouk mist het dansen enorm. Naast het dansen mist Marlies ook het zwemmen bij de WRB. Gelukkig mag er door de jeugd tot 18 jaar al wel weer buiten gesport worden tot 20.00 uur. Dat is al een mooie stap vooruit.

Toch hoopt Marlies vooral dat de scholen weer open blijven en dat ze weer gewoon naar de lessen kan. De lessen online was in het begin wennen maar dat ging ook steeds beter; echter in de klas met je eigen medestudenten, dat blijft het fijnste! Marlies vindt het raar dat sommige leerlingen het thuis testen nalaten; wel vindt ze het goed dat leerlingen het eerlijk vertellen en er heel open over zijn bijvoorbeeld in de groepsapp. Haar zus vindt het maar raar en vervelend; zij kijkt ook meer naar de consequenties en risico’s. Voor Marlies is het als nieuwkomer op een middelbare school ook nog heel erg zoeken naar haar eigen weg op de school; dat heeft haar oudere zus veel minder. Als laatste vraag ik naar wat Marlies hoopt? Er komt een heel duidelijk antwoord: dat corona snel weggaat! En dat iedereen maar snel een prik krijgt, maar wel een prik die heel goed helpt. Gelukkig zijn de basis- en middelbare scholen op maandag 10 januari weer open gegaan; dat geeft de leerlingen weer ritme en structuur. En ja de cito-toetsen en proefwerkweken komen er snel aan. Dus dat betekent voor allemaal: meteen aanpakken en na een lange kerstvakantie snel goed aan de slag gaan!