Afbeelding

Reinier Bresser en zijn Wassenaar

Cultuur

Het derde boek van Reinier Bresser is verschenen. ‘Vrije Slag’ heet het derde deel en net als de vorige delen beschrijft Reinier daarin het leven van de inmiddels 70-jarige Gustaaf Vogel, een beurshandelaar die in Londen zijn fortuin heeft gemaakt. Het verhaal speelt zich grotendeels af in Wassenaar, niet toevallig ook het dorp waar Reinier is opgegroeid als één na jongste uit een gezin met tien kinderen.

Door Ton de Best

‘Vrije Slag is vooral fictie, toch zijn er een aantal bestaande elementen nodig want dan krijgt fictie grond onder de voeten’, vertelt Reinier. ‘Het wordt geloofwaardiger en Wassenaar met de Wassenaarse Slag speelt een belangrijke rol. 

Wij woonden met ons gezin op de Van Zuylen, gingen nooit op vakantie. Soms eens een weekje Limburg, maar Wassenaar bleef toch vele malen leuker want je kon gewoon met de fiets naar het strand. Ik herinner me vooral die lange zomers. Acht lange weken zomervakantie. Een kind achterop de solex van mijn vader en de rest van het gezin fietsend tegen De Klip op. We zaten altijd bij Morée, het huidige Strandpaviljoen Sport. Het fijne is dat er eigenlijk niet zoveel is veranderd, ja het is wat hipper geworden en je hebt misschien iets meer loungegevoel, maar dat is echt iets van de laatste jaren. De vader van mijn klasgenootjes Joost en Jacco Morée runde die strandtent en daar mocht ik af en toe blijven logeren. Je leest dit ook terug in het verhaal, daar logeert Gustaaf bij de familie Zuydwijk.

In mijn boeken staat het personage Gustaaf Vogel ver van mij af. Hij komt uit een klein, tamelijk gevoelsarm gezin. Zijn vader heeft een administratiekantoor, zijn moeder is een Katwijkse en Gustaaf en zijn zus en hebben een grote intimiteit met zijn tweeën; ze hebben eigenlijk alleen elkaar. Het eerste boek begint met de verdrinking van Gustaaf’s zus Fanny. Ook die verdrinking heb ik niet zomaar ergens vandaan. Een goede vriend van mij is verdronken in Bloemendaal en – alweer jaren geleden – is de dochter van een oud-collega de zee ingelopen. Fanny heeft wel iets weg van haar.’

Vrije slag wordt goed ontvangen en er komt nu ook enige erkenning uit de hoek van oud-journalisten. Grappend: ‘De hand van een beginnend schrijver is gauw gevuld.’

Zaterdag 25 maart tussen 13.00 en 16.00 uur signeert Reinier Bresser het laatste deel van zijn strandtrilogie Vrije Slag bij De Kler, Langstraat 148 in Wassenaar.

Afbeelding

Uit de krant