De dames van de Filmclub.Van links naar rechts: Marianne Baaijens, Josée Monraats, Wilma Bergveld en Didi van der Kruit.
De dames van de Filmclub.Van links naar rechts: Marianne Baaijens, Josée Monraats, Wilma Bergveld en Didi van der Kruit.

Gemeenteraadsleden brengen een bezoek aan de bibliotheek

Cultuur

Afgelopen vrijdagmiddag 23 september was er buiten de gebruikelijke drukte in de Wassenaarse bibliotheek een ontvangst van de nieuw geïnstalleerde gemeenteraad voor een rondleiding en toelichting over alle activiteiten en exposities. Het werd een gevarieerde middag die na een presentatie door directeur Betty Willemsen werd afgesloten met een non-alcoholische borrel. 

Dat de bibliotheek in Wassenaar zich al jaren niet meer alleen bezighoudt met het uitlenen van boeken zal veel inwoners niet zijn ontgaan. Dat zij echter een heel uitgebreid pallet aan activiteiten en exposities biedt was ook voor de gemeente- en commissieleden een eye-opener. Zo werd na een korte introductie de rondleiding gestart, waarbij iedereen ook meteen werd geattendeerd op de zesweekse expositie van lokale kunstenaars. De eerste presentatie werd gegeven door twee vrijwilligers van de Filmclub Wassenaar. Iedere donderdagmiddag verzorgen zij om 13.30 voor liefhebbers met zorg uitgekozen films waarbij iedereen, ook niet-leden, van harte welkom is. Dit is echter maar één van de vele activiteiten van de bibliotheek. Zo is er onlangs een VVV-kantoor geopend met een scala aan folders over bijvoorbeeld fietsroutes, musea, restaurants en hotels in de regio. Voor extra informatie en vragen kunnen bezoekers terecht bij de bibliotheekmedewerkers. Een mystery-guest die onlangs onverwacht een bezoek bracht, gaf lovende kritieken over de VVV-service. Veel belangstelling van de leden was er ook voor de tentoonstelling Nationaal Park Hollands Duinen waarin veel informatie was te vinden over de flora en fauna van Wassenaar en omgeving. Daarna was het tijd voor een bezoek aan de spelletjesmiddag voor ouderen en de workshop voor kinderen ‘kralen voor verhalen’ met een drukbezette tafel met knutselende meisjes in de leeftijd van 6 tot 10 jaar. Voor de leden waren er met kralen gedecoreerde boekenleggers die met veel enthousiasme werden overhandigd.

“Ik ben trots op onze bibliotheek”
Daarna werd het tijd voor een bezoek aan de kinderafdeling. Een rijk gedecoreerde ruimte met aquarium en ontdektafel met spelletjes, waaraan menig klas van de basisschool onder begeleiding van de leerkracht een maandelijks bezoek brengt. Een heel toegankelijke plek, waarbij ieder boek staat uitgestald zodat kinderen eenvoudig een keuze kunnen maken uit de enorme collectie.
In een professionele diapresentatie gaf Betty Willemsen de leden een kijkje in de organisatie van de bibliotheek. Met ruim 10.000 leden en meer dan 300.000 bezoekers is de bibliotheek een huiskamer van Wassenaar geworden. Ook de collectie aan buitenlandse boeken, de vele lezingen, workshops, exposities en spreekuren dragen bij aan de populariteit van de bibliotheek. Ondanks dat de ontvangen subsidie vele malen lager is dan de gemiddelde bibliotheek in Nederland van de overheid ontvangt, lukt het tot nu toe het financiële plaatje rond te krijgen, mede ook door de inzet van de vele vrijwilligers. Voor de toekomst is de hoop ook jongeren in de leeftijdsklasse tot 28 jaar aan het lezen te krijgen door het tegen gereduceerd tarief verstrekken van een bibliotheeklidmaatschap waardoor lezen ook voor hen aantrekkelijk wordt. Voor heel jonge kinderen zijn er ook interessante plannen, voor kleintjes vanaf 2 jaar komt er een speciaal aanbod aan films in de Cinemini afgestemd op hun leeftijd. Na deze presentatie is er voor Betty maar één conclusie te trekken, “ik ben trots op onze bibliotheek”.

Uit de krant