Afbeelding

Mega kat verhuist van de Hermitage Amsterdam naar NDZ Wassenaar

Algemeen

Afgelopen woensdag was het dan zover. Een 2,5 meter hoge metalen kat, van Metaalkunstenaar Patrick Visser arriveerde veilig op het terrein van Stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar (NDZ). Voorlopig het eerste beest, als voorbereiding op de Galerie des Animaux. Dit wordt een kunst tentoonstelling met dieren in de hoofdrol. Van 4 oktober tot en met 1 november voor iedereen te bezoeken bij NDZ Wassenaar.

Door Nicole Siemer

De in Zoeterwoude geboren metaalkunstenaar Patrick Visser steelt vanaf deze week al de show met zijn enorme metalen kat aan de Zijdeweg 56. Naast de enorme kat is een metalen hond te zien. De oude hond van Inez de Ligt (directeur NDZ Wassenaar) leeft voor eeuwig voort in het stoere staal.
Patrick Visser vertelt: “Ik maak objecten met materialen die andere mensen als rommel zien. Ik gebruik van alles. Slangen, plaatijzer, betonijzer, steeksleutels, nijptangen, scharen. Dit afgedankte materiaal komt vooral van het recyclebedrijf Reukema uit Harderwijk. Bij fietswinkels haal ik oude kettingen, remschijven en tandwielen. Al dat schroot geef ik een nieuw leven als kunstwerk.”

Zijn kunstenaarsavontuur begon ongeveer 10 jaar geleden. Hij had een tweedehands lasapparaat op de kop getikt, en maakte toen vanuit het niets een metalen vlinder voor zijn moeder. Na de vlinder kwamen er nog meer insecten. Iemand van recyclebedrijf Reukema ontdekte de werken van Patrick en bedacht een enorme publiciteitsstunt voor zijn bedrijf.  Er was meer dan voldoende materiaal voor handen op het terrein en in een loods van het bedrijf ging Patrick aan de slag om 4 grote beesten te ontwikkelen (leeuw, olifant, krokodil, gorilla). Deze werden willekeurig op diverse plekken in Harderwijk geplaatst.
Visser is gezegend met een enorm talent. Zonder vooraf schetsen te maken, maar slechts met een paar foto’s van een dier als leidraad, creëert hij het ene na het andere indrukwekkende dier. De lastechnieken waren hem nooit aangeleerd. Zijn moeder beaamt wel dat hij al op jonge leeftijd prachtige tekeningen kon maken. Hoe dan ook heeft Visser menig groot beeld gebouwd van staal in de perfecte verhoudingen. Alles op gevoel en met zijn eigen handen. Hulp heeft hij liever niet, omdat hij het zelf beter kan. Het hele idee zit in zijn hoofd en zijn handen doen het werk.

Wie bedenkt er een passende naam voor deze kat?
De mega kat heeft nog geen naam maar NDZ en Patrick Visser vonden het een leuk idee om de poes/kat alsnog een naam te geven. Stuur je ideeën voor 14 augustus op naar info@ndz.nl. Patrick zal als beloning een stalen miniatuur kat vervaardigen voor de naamgever.

Inez de Ligt lijkt naast haar drukke werkzaamheden als directeur van het NDZ Wassenaar, als een volleerd museum conservator, de Galerie des Animaux samen te stellen. “Bij toeval kwam ik erachter dat in de 90-er jaren, door mijn voorganger al een dergelijke tentoonstelling was georganiseerd. Ik vond dat zo een geweldig idee en gelukkig liep ook het bestuur hier warm voor. Allereerst heb ik alle kunstenaars van toen weer benaderd. En die doen graag weer mee. Inmiddels is er een wachtlijst van een aantal kunstenaars die óók graag mee willen werken. Uiteraard zijn dieren het uitgangspunt, maar de kunstvorm staat vrij”.
We moeten nog een aantal maanden geduld hebben om deze bijzondere tentoonstelling te kunnen bezoeken (4 oktober Wereld Dierendag tot en met 1 november). Van ieder verkocht kunstobject gaat 25 procent naar NDZ, de rest naar de kunstenaars zelf. In de tussentijd kan er wel worden meegedaan aan de naam wedstrijd en kunnen kleinere metalen voorwerpen zoals oude gereedschappen, sleutels, scharen, kleine stalen voorwerpjes etc. gedoneerd worden in een bak die klaar staat bij de receptie van NDZ. Patrick vindt hiervoor genoeg verrassende plekjes in zijn metalen dieren. De grote kat bewijst dit al.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant