Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg

NVM Haaglanden rapporteert recordcijfers Wassenaarse huizenmarkt in vierde kwartaal 2021

Algemeen

De gemiddelde transactieprijs van een woning op de Wassenaarse huizenmarkt kwam in het vierde kwartaal van 2021 uit op een recordhoogte van 1.013.000 euro. Dat maakte de afdeling Haaglanden van makelaarsvereniging NVM vorige week bekend. Het percentage boven de vraagprijs verkochte woningen in Wassenaar, kwam in het laatste kwartaal van 2021 uit 42%. Dat is iets minder dan in voorafgaande kwartaal, toen plaatselijk 49% van de verkochte woningen meer opbracht dan de vraagprijs.

Door Jos Knijnenburg

In Wassenaar werden volgens het jongste kwartaalbericht van NVM Haaglanden, in de laatste drie maanden van 2021 70 woningen verkocht. Tellen we de verkochte woningen uit de vier kwartaalberichten over 2021 bij elkaar op, dan zijn er vorig jaar in Wassenaar via de bij de NVM aangesloten makelaars in totaal 332 huizen aan de man gebracht. Dat is een fractie minder dan in 2020, toen er in totaal 341 woningen in Wassenaar werden verkocht. Kijken we iets verder terug, dan zien we dat er tien jaar geleden over heel 2012 “slechts” 144 woningen werden verkocht, in 2013 waren dat er 167, waarna het aantal in de lift ging tot 355 in 2016, waarna er weer een daling optrad tot 276 stuks in 2018. De gemiddelde verkooptijd van een woning in Wassenaar kwam in het vierde kwartaal van 2021 op 54 dagen. Als we alle kwartaalberichten van NVM Haaglanden van de afgelopen tien jaar met elkaar vergelijken, dan kwam de gemiddelde verkooptijd van een Wassenaarse woning nog nooit zo laag uit. 

Sinds het tweede kwartaal van 2016 is de gemiddelde verkooptijd van een huis in Wassenaar nimmer meer boven de 200 dagen uitgekomen en vanaf het tweede kwartaal 2020 is het niet meer boven de 100 dagen uitgekomen. Traditioneel peilt De Wassenaarse Krant omstreeks de publicatiedatum van de kwartaalcijfers van NVM Haaglanden ook even het actuele huizenaanbod op de NVM-site funda.nl. Het afgelopen weekeinde bedroeg het aanbod van koopwoningen in Wassenaar op funda 80 stuks, te weten 67 huizen en 13 appartementen. Dat betekent gerekend over de afgelopen tien jaar een absoluut record. Vanaf begin 2012 stonden er in Wassenaar steevast aan het einde van elk kwartaal meer dan 500 woningen in de etalage van funda.nl, waaronder rond de 135 appartementen. Vanaf oktober 2013 dook het totale aanbod voor het eerst onder de 500 stuks en vanaf medio 2015 zagen we dit voor het eerst afnemen tot onder de 400 woningen. Sinds begin 2019 kwam het per kwartaal gesignaleerde aanbod van woningen in Wassenaar nimmer meer boven de 300 stuks uit. 

In de loop van 2021 zakte het aanbod tot onder de 200 woningen om in het vierde kwartaal tot ver onder de 100 stuks uit te komen. Dat er sprake is van een teruglopend aanbod van koopwoningen is geen nieuws. Met een actueel aanbod van 13 koopappartementen, waarvan er het afgelopen weekeinde al drie het label ‘verkocht onder voorbehoud’ droegen, lijkt dit segment van de Wassenaarse woningmarkt momenteel behoorlijk te zijn drooggekookt. De gemiddelde transactieprijs in Wassenaar kwam volgens de kwartaalcijfers van NVM Haaglanden in het tweede kwartaal van 2021 al boven de magische grens van een miljoen euro uit. Deze piekte in het vierde kwartaal op 1.013.000 euro. Wie het actuele aanbod van 67 woningen, waarvan een flink aantal al is verkocht onder voorbehoud of ‘onder optie’ staat, doorbladert komt een huis met een bijzonder verhaal tegen. Berkheistraat 15 lijkt op het eerste gezicht gezien het actuele prijsniveau met een vraagprijs van 995.000 euro een “modale woning” binnen het huidige Wassenaarse huizenaanbod op funda.nl. De prijs is echter een richtprijs voor een bod waarmee de koper straks de begroting van Wassenaar een plezier doet. Het betreft hier immers niet alleen een gemeentelijk monument, de gemeente Wassenaar is ook de verkopende partij. Het gaat om een woning uit 1907, gebouwd voor de plaatselijke veldwachter. Een dorpsfiguur met een ambt waarbij menigeen al snel denkt aan figuren als veldwachter Bromsnor (uit de tv-serie Swiebertje) of veldwachter Zwart (uit de Kameleon boeken). Dat men vanuit Berkheistraat 15, een pand dat deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht van Wassenaar, aan de achterzijde een prachtig uitzicht heeft op de Dorpskerk en vanuit de voordeur in een paar stappen op het Plein staat, maakt het plaatje compleet.