Een door de Haagse kunstenaar Jan Kagie Jr. gemaakte afbeelding van een deel van Meijendel.
Een door de Haagse kunstenaar Jan Kagie Jr. gemaakte afbeelding van een deel van Meijendel.

Een vallei vol meidoorns

Algemeen

Tussen Wassenaar en Den Haag ligt misschien wel het mooiste duingebied van ons land. Het gaat hier om een gebied van zo’n 2000 hectaren dat diverse functies heeft zoals natuurgebied en recreatiegebied en daarnaast maakt de drinkwatervoorziening er gebruik van en beschermt het ons tegen de zee. Meijendel want daar heb ik het natuurlijk over is rond 1200 gevormd. Doordat een eeuw daarvoor de zeestroming veranderd was, bevond zich voor de kust een grote hoeveelheid zand en dit zand werd over de oude duinen die hier al lagen heen geblazen.

Ik kwam hier als kind al met mijn ouders en dat was een hele belevenis. We gingen dan op de fiets vanuit Den Haag naar Kijfhoek en Bierlap. Dit zijn twee gedeelten van dat duingebied. De naam Kijfhoek is ontstaan omdat er een geschil ontstond waar de grond voor gebruikt zou kunnen worden en een ander woord voor bier is modder dus dit deel was erg modderig. Ik gun de kinderen van nu en die van de toekomst dit vanzelfsprekend ook. Samen met je ouders of met vrienden en vriendinnen door de duinen gaan struinen.

Dit betekent wel dat we goed voor dit kwetsbare terrein moeten zorgen. De Stichting Hart voor Meijendel vestigt hier de aandacht op. Om dit ook voor kinderen duidelijk te maken hebben ze een gedichtenwedstrijd bedacht. Alle Wassenaarse kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen een gedicht van ten hoogste tien regels insturen. Een gedicht dat met de planten en dieren en mensen die Meijendel bezoeken te maken heeft.

Ze kunnen dit gedicht voor 29 maart opsturen naar: hartvoormeijendel@gmail.com. Zet je naam en adres erbij en in welke groep jij zit. Een uiterst deskundige jury gaat deze gedichten beoordelen. De bekende Wassenaarse dichteres Mieke van den Berg maakt deel uit van deze jury en zij zal er voor zorgen dat één van die gedichten een plaatsje krijgt op de Wassenaarse Poëzieroute. Het spreekt vanzelf dat alle deelnemers een aardigheidje krijgen.

Op 10 april wordt bekendgemaakt welk gedicht een plaatsje krijgt op die Poëzieroute. Dus ouders, stimuleer uw kind om hieraan mee te doen en help ze zo nodig een beetje. Misschien kunnen jullie samen een onderwerp bedenken, maar het gedicht moet natuurlijk wel door een kind geschreven zijn. Succes ermee!

Carl Doeke Eisma

Uit de krant