Tekst en foto: John Schrader
Tekst en foto: John Schrader

Sluiting St.Jozefkerk komt steeds dichterbij

Algemeen

Zoals een spreekwoord luidt: “De kogel is door de kerk”. Afgelopen week viel het besluit van de bisschop op de mat: op zondag 20 maart zal de laatste viering plaats vinden in de St. Jozefkerk. Na bijna 60 jaar zal het kerkgebouw sluiten en zal er gebouwd worden aan een nieuw gezondheidscentrum. 

De St.Jozefparochie zal ophouden te bestaan en er zal een centrale kerk komen voor heel Wassenaar, namelijk in de St.Willibrorduskerk. In gesprek met Emmy van der Wilk, Marian Noordover en Leo Elshout wordt al snel duidelijk dat dit niet vanzelf gaat en dat er heel veel werk aan de (kerk)winkel is.
De St.Jozefparochie is begonnen met een eenvoudig noodkerkje gebouwd op de hoek van de Deylerweg en het Rozenplein. Echter er werd volop gebouwd in Wassenaar-Noord en de parochie groeide; de kerk werd te klein. In 1959 werd pastoor Jansen aangesteld als nieuwe (bouw)pastoor. Zijn taak was een nieuwe kerk te laten bouwen ter vervanging van het noodkerkje. Na de eerste paal, die scheef de grond in ging, werd op 25 mei 1962 de nieuwe St.Jozefkerk geconsacreerd door Monseigneur M. Jansen van het bisdom Rotterdam. De parochie groeide snel (van 1500 tot 5000 gelovigen) en meerdere interne verbouwingen vonden plaats, zoals het Timmerhuis boven de sacristie en een multifunctionele ruimte met plaats voor 50 personen.
Intussen vertellen Emmy, Marian en Leo die alle drie onderdeel zijn van een groot Jozefmotorblok met meerdere medewerkers, wat er allemaal nog gedaan moet worden in twee maanden tijd. Heel veel uitzoeken, vele overlegmomenten binnen de parochie en daarbuiten, en zorgen dat eind april het hele gebouw leeg kan worden opgeleverd. Een grote zorg is ook de ledenadministratie die helemaal overgaat naar de St.Willibrordusparochie, waar de Jozef deel van gaat uitmaken. Want natuurlijk doet de sluiting pijn, maar er wordt zeker ook uitgekeken naar de nieuwe start met elkaar. Hiertoe werken alle werkgroepen van de drie Wassenaarse katholieke parochies al samen met elkaar.
En dan de plannen voor de korte termijn. Op zaterdag 19 maart wordt er een groots afscheid georganiseerd voor de parochie; op deze dag waarop ook het feest van St.Jozef wordt gevierd(!) hoopt men dat ondanks de corona er weer wat meer mogelijk is en dat iedereen de kans heeft om bij het afscheid de herinneringen te kunnen zien, horen en mee te maken. Op zondag 20 maart volgt dan de laatste Eucharistieviering in de St.Jozefkerk; thema zal zijn: “Als muren konden spreken”. In deze mis zal de bisschop van Rotterdam, Monseigneur van den Hende, voorgaan. Een week eerder in het weekend van zaterdag 12 maart zal een Open Huis zijn. Dan zal ook te zien zijn hoe de pastoor van de kerkbestuursvergaderingen in het verleden nog met de hand een heel verslag maakte.
Kortom, nog heel veel te regelen en te doen. Fijn vinden de drie het dat de doopvont naar de St.Willibrorduskerk gaat; daar zal een nieuwe St.Jozefkapel worden gemaakt, waar de doopvont plaats neemt. Het orgel gaat naar de katholieke kerk in Oegstgeest. Zo zullen 1800 katholieke gezinnen van de St.Jozefparochie straks hun nieuwe plekje moeten vinden; Emmy, Marian en Leo hopen op een mooi en goed afscheid in het weekend van 19 en 20 maart. Maar tevens na dit afscheid een mooi en nieuw begin in de St.Willibrorduskerk!

Uit de krant