Vlnr. Annemarie Pijpers, Theo Keijzer, Jacqueline Detiger, Wietse Roodenburg Foto: Roël Karamat-Ali
Vlnr. Annemarie Pijpers, Theo Keijzer, Jacqueline Detiger, Wietse Roodenburg Foto: Roël Karamat-Ali Foto:

Fonds Wassenaar steunt opleiding Natuurgidsen

Algemeen

Natuurgidsen van IVN zijn experts. Om natuurgids te worden moet een zware opleiding van achttien maanden gevolgd worden. De Leidse regio (waaronder Wassenaar) van IVN verzorgt deze opleiding iedere vijf jaar. De vorige was in 2017/18. De nieuwe opleiding start binnenkort met 33 zeer gemotiveerde personen. 

Wij zijn blij dat er zich twee mensen uit Wassenaar hebben aangemeld. De opleiding is niet alleen theoretisch maar ook praktisch. Een natuurgids in spe moet zich een gebied eigen maken. Hierdoor worden na verloop van jaren alle natuurgebieden geadopteerd door natuurgidsen. Deze gidsen weten veel van de natuur in het gebied. Van bloemen, bijv. de vele soorten orchideeën op de Hertenkamp, bomen en struiken, tot de activiteit van mollen, reeën, vossen en vogels. De natuurgidsen dragen hun kennis uit middels rondleidingen aan bewoners van Wassenaar. De website van de opleiding schrijft op de vraag “Wat leer je?”, het volgende: “Je leert hoe je groene activiteiten kunt organiseren en begeleiden. Denk aan het opzetten en leiden van excursies, het werken met basisschoolleerlingen en meer. Tijdens de opleiding zoek je uit wat jij leuk vindt om te doen. Ook leer je je eigen regio goed kennen. De natuur die er nu te zien is, maar ook het ontstaan en de rol van de mens daarin. De grotere thema’s zijn meestal: bodem, water, flora, fauna, ecologie en landschap. Daarnaast is er ook veel aandacht voor duurzaamheid.”

Fonds Wassenaar werd vorig jaar gevraagd de nieuw te starten opleiding te ondersteunen middels een donatie. Nadat we hadden ingestemd zijn wij steeds enthousiaster geworden over het werk van de natuurgidsen. We hebben dan ook afgesproken met elkaar in contact te blijven om te bezien wat wij voor elkaar kunnen doen. Dit is voor ons de essentie van Fonds Wassenaar: ons dorp mooier, sterker en meer sociaal maken. Anders gezegd: nog leuker maken.Het informele overhandigen van de donatie, zonder cheque vanwege corona, vond vorige week plaats op de Hertenkamp aan de Jagerslaan. Bijgaande foto is daar gemaakt. De vele wandelaars die er waren op het moment van de foto laten zien dat het werk van de goed opgeleide natuurgidsen zeer gewaardeerd wordt. Wilt u meer weten over de opleiding tot natuurgids: ivn.nl/natuuracademie/natuurgidsenopleiding

Wat Fonds Wassenaar doet kunt u zien op fondswassenaar.nl