Foto: Marian van Rossem
Foto: Marian van Rossem

In Memoriam Kees Stigter: 1 oktober 1946 - 27 oktober 2021

Algemeen

Wassenaar - Kees Stigter meldt. Met die woorden begon steevast zijn rubriek in de Wassenaarse Krant. Begon, want Kees Stigter overleed onverwacht aan complicaties na een operatie. Zijn leerlingen en oud-leerlingen blijven in ongeloof achter.

Kees was een echte Wassenaarder. Na een opleiding tot sportleraar aan het CIOS waar hij met Guus Hiddink in de klas zat en les kreeg van Anton Geesink, begon hij in 1969 met judolessen aan de jeugd in een kas achter ’t Schouwtje en met trimlessen aan volwassenen in de duinen: de Duintrappers. Later gaf hij fitness en volleybal aan de Stigter boys, en had hij groepen voor damesconditietraining en fitwalk. Velen van ons waren al meer dan 25 jaar lid. Het Stigter Sport breedtetoernooi voor jeugdige judoka’s was landelijk bekend.

Kees bouwde een modern sportcentrum met judozaal, zwembad en sauna aan de Hofcampweg en ging daar ook wonen. In 1994 verkocht hij deze zaak behalve de judo- en fitnessactiviteiten. Die zette hij voort in de duinen en in gymzalen in het dorp.

Kees gaf ons jaren les en was er altijd. Immers, met wind, regen en zelfs sneeuw kan je best een stevige wandeling maken en wat oefeningen doen onderweg. Natuurlijk waren er wel de vakanties. Daarover vertelde hij bij terugkomst in geuren en kleuren. Dan had hij gefietst, gekanood, of allerlei bergsporten gedaan. De eerste les na de vakantie was voor ons sporters altijd zwaar. Als er dan gekreund en gesteund werd, merkte Kees glimlachend op: jongelui, vakanties zijn voor leraren, leerlingen worden geacht door te trainen.

Toen er vanwege de coronamaatregelen niet met volledige groepen gesport mocht worden, bedacht Kees korte trainingen buiten voor telkens een koppel van twee personen. Zo kwamen we dan toch aan onze nodige buitenlucht en rek- en strekoefeningen. Om zo les te geven moet hem behoorlijk wat tijd hebben gekost, maar hij was alleen maar blij om ons op die manier sportief bezig te laten zijn.

We kijken met warme gevoelens terug op jaren van plezierige trainingen en fitwalks. Het jaarlijkse, altijd zo gezellige uitje dat door de Stigter Boys werd georganiseerd, zal altijd het Stigter-uitje blijven heten. Kees, we gaan je missen.

Sportieve groet van ons allen!

Meest gelezen