Afbeelding
Foto:

Irina Simon-Renes bedankt Wassenaar voor vijftien mooie ICMF-jaren

donderdag 23 mei 2024 20:00

Donderdag 23 mei aanstaande vindt een feestelijk dankconcert plaats in de Dorpskerk. De organisatie van het International Chamber Music Festival (ICMF) neemt na vijftien mooie jaren afscheid. De oprichter van het festival, de internationaal hoog aangeschreven violiste Irina Simon-Renes, vertelt in twee artikelen over haar carrière, het ICMF en haar liefde voor Wassenaar. 

Door Iris Oostlander

Het leven van Irina leest als een avontuurlijke roman. Het eerste hoofdstuk beschrijft haar leven in Roemenië, destijds een communistisch land waar armoede de overhand had. Irina’s moeder was lerares en haar vader dramaturg van het Nationale Poppentheater in Boekarest. Met recht een artistiek gezin. Het was haar vader die haar in contact bracht met de viool en haar de eerste lessen gaf.

Een bekende vioollerares kreeg interesse in het spel van Irina en na intensieve en uitgebreide testen werd Irina als haar leerling aangenomen. Als tiener mocht ze naar de Speciale School voor Muziek ‘George Enescu’ waar ze door hard te werken in het jeugdorkest terechtkwam. Ze mocht naar het buitenland om op te treden en maakte kennis met het westen.

Het conservatorium in Berlijn nodigde haar uit om te komen studeren en haar onmiskenbare muziektalent kwam daar volledig tot bloei. Ze kreeg bijzondere aanbiedingen na het afronden van haar opleiding en kwam in Hamburg terecht als aanvoerder tweede viool bij het Philharmonische Orchester. Hier leerde ze haar grote liefde kennen, haar huidige echtgenoot Lawrence Renes, de beroemde dirigent.

Samen trokken ze naar München alwaar Irina tien jaar lang als aanvoerder bij het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks werkte. Zoon Luca werd geboren maar Irina en Lawrence wilden niet dat hun zoon in de grote stad zou opgroeien. “Lawrence is Nederlands en heeft in Den Haag gestudeerd. Onze verhuizing naar Nederland was dan ook geen grote stap.” Ze vond haar geluk in ons groene dorp en wilde haar dorpsgenoten bedanken voor het warme welkom en laten genieten van ‘haar’ muziek. Samen met vrienden en vriendinnen richtte ze het International Chamber Music Festival op.

Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en heeft het ICMF succesvolle jaren gekend. Toch ging er iets knagen. “De pandemie heeft veel veranderd” verzucht Irina. “Het niet meer bij elkaar kunnen brengen van mensen, onze klassieke muziek niet meer kunnen laten horen, het was zo naar. We probeerden ons festival na deze tijd te herdefiniëren, maar dat is ons niet gelukt. We stoppen met een bijzonder concert om onze vrienden, donateurs en vaste gasten te bedanken voor de bijzondere jaren!”

Mis dit unieke concert niet!

Donderdag 23 mei, 20:00 uur Dorpskerk, Wassenaar

Tickets: € 15,- per persoon

https://chambermusicfestival-wassenaar.nl/en/

In het volgende artikel (10 mei aanstaande) kunt u meer lezen over haar huidige carrière, haar liefde voor de Wassenaarders en het dankconcert zelf. Wordt vervolgd…