Afbeelding
Foto:

Orgelconcert Rijk Jansen zaterdag 11 mei 16 uur in Dorpskerk

zaterdag 11 mei 2024 16:00

Rijk begint zijn concert met het “Praeludium, Fuge und Ciacona” van Buxtehude (1637-1707). Bach was een groot bewonderaar van de 38 jaar oudere Buxtehude en hij maakte in 1702 een voetreis van Arnstadt naar Lübeck om daar de beroemde Buxtehude te horen orgelspelen.

Het is best mogelijk dat Bach dit stuk als model heeft gebruikt voor zijn “Toccata, Adagio en Fuga” dat Rijk speelt na “Komm Heiliger Geist Herre Gott” eveneens van Buxtehude. Deze orgelkoraal en ook het koraal “Nun bitten wir den Heilgen Geist” van Walther (1684-1748) past wonderwel bij het Pinksterfeest dat we op 19 mei vieren, het feest waarop de uitstorting van de Heilige Geest op de discipelen van Jezus vieren, dus eigenlijk het feest van het begin van de christelijke kerk.

Rijk vervolgt zijn concert met de Triosonate BWV 526 van Bach. Als Bach een stuk schrijft waarin sprake is van de Heilige Geest gebruikt hij altijd snelle notenwaarden: de Geest brengt leven. De Triosonate is een heel virtuoos stuk (deel 1 en 3). We zien niet zo vaak tempo aanduidingen bij Bach, maar hier gebruikt hij de termen “Vivace” (= levendig) en “Presto” (= Snel). Prachtige muziek voor Pinksteren.

Rijk eindigt zijn concert met een “Praeludium und Fuge” van Bach’s leerling J.L. Krebs (1713-1780). Vermeldenswaard is dat alle stukken die ten gehore gebracht worden in dezelfde toonsoort staan: C-dur.

Bob Wielenga