Afbeelding
Foto:

Start energietransitie Dorpskerk op Koningsdag 2024

zaterdag 27 april 2024 11:15

Na de bijeenkomst op het Dorpsplein met de toespraak van de voorzitter van de Oranjevereniging en de burgemeester t.g.v. Koningsdag is er traditioneel een toespraak van de voorzitter van de Stichting Monument Dorpskerk in de Dorpskerk, rond 11.15 uur.
Hierbij zal een bedrag geschonken worden ter ondersteuning van de kosten van onderhoud van dit eeuwenoude monument. Vervolgens is er de mogelijkheid om mee te zingen met Oud-Hollandse liedjes waarna de kelen gesmeerd kunnen worden met een Oud-Hollandse Oranjebitter.


Wist u dat het oudst zichtbare deel van de kerk uit de 12e eeuw stamt? Hierbij is deze kerk met vlag en wimpel het langst bestaande gebouw van de gemeente Wassenaar. Het gebouw is in een goede staat van onderhoud.

We staan echter voor een nieuwe opgave:
In het kader van de energietransitie is er een grote uitgave van ruim € 700.000. te verwachten. Indien we geen actie ondernemen moet de temperatuur i.v.m. de hoge verwarmingskosten in de winter teruggebracht worden naar 10 graden, dat is o.i. geen optie.
Door de kwaliteit van het project wil de Rijksoverheid 30% van de kosten dragen, mits de klus binnen 2 jaar is geklaard.
Dit betekent dat er nog een gat is van bijna € 500.000.


Deze last is te groot voor de eigenaar van het gebouw en ook de Stichting Monument Dorpskerk kan dit nu niet “behappen”.


Helpt u mee om dit monument van alle Wassenaarders in stand te houden? Het gebouw, waarin kerkdiensten worden gehouden, rouw- en trouwdiensten (burgerlijk en kerkelijk) zijn en ook vele muzikale en andere culturele evenementen plaatsvinden.


Wilt u donor worden van de Stichting of een schenking of legaat geven wendt u zich dan tot het Kerkelijk Bureau, Schoolstraat 4, telefoon 070 5114068 of tot de secretaris van de stichting, de heer van Hoek, tel 06 397 2349.
Onder voorwaarde is een belastingaftrek tot 60% mogelijk.


Met of zonder gift bent u op de 27e april rond 11.15 uur van harte welkom in de kerk om de kerk te ervaren.


Eduard Op ’t Landt, lid van de Stichting