Wethouder Wim Koetsier van duurzaamheid en wethouder Ronald Zoutendijk van erfgoed bij de expositie Monumenten Verduurzamen in Raadhuis De Paauw.
Wethouder Wim Koetsier van duurzaamheid en wethouder Ronald Zoutendijk van erfgoed bij de expositie Monumenten Verduurzamen in Raadhuis De Paauw. Foto:

Expositie ‘Monumenten verduurzamen’ in Raadhuis De Paauw

dinsdag 26 maart 2024 9:00 tot maandag 29 april 16:00

Monumenten duurzaam maken kán. Dat is te zien in de reizende expositie ‘Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan u denkt’ van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). De expositie is vanaf dinsdag 26 maart tot en met woensdag 24 april gratis te bezoeken in Raadhuis De Paauw.

De gemeente Wassenaar telt bijna vierhonderd monumenten en duizenden woningen liggen in het van Rijkswege beschermde dorpsgezicht. Om erfgoed door te kunnen geven aan volgende generaties, zijn aanpassingen nodig. Verduurzamen zorgt voor meer comfort, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Door de hoge energieprijzen is dit onderwerp voor eigenaren van monumenten en historische panden belangrijker dan ooit.

Wethouder Ronald Zoutendijk van erfgoed: “Ons erfgoed is heel belangrijk voor Wassenaar. Er wordt vaak gedacht dat verduurzamen bij historische panden niet kan vanwege de beschermde of monumentale status. Toch is er veel mogelijk en dat laat de expositie zien.”

Informatiezuilen en maquettes

Met eenvoudige maatregelen valt al veel energie te besparen. Een goed ingeregelde cv bijvoorbeeld, ledverlichting, of dikke gordijnen. Maar het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Daarbij kan er vaak meer dan gedacht, zolang de cultuur-historische waarde van het monument gerespecteerd wordt. De expositie bestaat uit informatiezuilen met video’s en maquettes. Inhoudelijk gaat het over wat er kan en hoe dat in zijn werk gaat. Denk aan mogelijkheden voor isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie. Bij de expositie krijgen monumenteigenaren de mogelijkheid zich te oriënteren op manieren om hun specifieke monument te verduurzamen.

Wethouder Wim Koetsier van duurzaamheid: “We helpen eigenaren van ons erfgoed waar we kunnen, ook op het gebied van verduurzamen. Dit doen we door te informeren, stimuleren en faciliteren. Deze expositie helpt daarbij.”

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een onderdeel van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, en voert wet- en regelgeving en erfgoedbeleid uit dat het ministerie en de dienst samen maken. Ook ontwikkelt de RCE praktisch toepasbare kennis en geeft advies over rijksmonumenten, landschap & leefomgeving, archeologie en roerend erfgoed.

De expositie is vanaf dinsdag 26 maart t/m woensdag 24 april gratis te bezoeken in Raadhuis De Paauw van maandag t/m donderdag tussen 09:00 en 16:00 uur.