Afbeelding
Foto:

Tussen Kunst en Kitsch

Op zaterdag 13 mei was ‘Tussen Kunst en Kitsch’ neergestreken in buurthuis De Boschbloem. Met schatten van bescheiden omvang kwamen bewoners van de wijk Boschgeest en andere voorschotenaren naar de tafel met deskundigen. Niet Frits Sissing met een batterij aan experts, maar vier enthousiaste medewerkers van Museum Voorschoten gaven commentaar bij de meegebrachte curiosa.

Door Josée Nan

Het was een van de onderdelen van de buurtdag die De Boschbloem organiseerde. Buiten was er het onvermijdelijke luchtkussen en een razend populaire wervelwindmachine waarin ‘briefjes van 10’ je om de oren vlogen. Wist je per ronde de meeste briefjes te bemachtigen, dan werd een spaarvarken gewonnen. Een leeg spaarvarken welteverstaan; de Regiobank gaf als sponsor van dit onderdeel geen gratis geld weg.

Buiten konden jong en oud ook worden ingewijd in de techniek en regels van het spel Jeu de Boules. Binnen bood het ruime buurthuis plaats aan tal van activiteiten, waaronder dus de beoordeling van bijzondere objecten door medewerkers van Museum Voorschoten.

Van alles kwam er langs. Schilderijtjes, een oude pop, een stoommachientje, een gietijzeren projector voor het vertonen van kindersprookjes, een vaas van Delfts blauw, beschilderd glaswerk, oude boeken. De conservator van het museum, Reinier van ’t Zelfde, keek door een loepje of hij een signatuur op een schilderij of merkteken op het aardewerk kon ontdekken. Als de kennis niet spontaan aanwezig was bij de medewerkers, bood het internet soelaas. Vergelijkbare exemplaren van de ingelijste Ex Libris die Hans Bayerlein (1889-1951) maakte voor Grete Lenze werden op diverse websites te koop aangeboden. Op basis van vergelijkend onderzoek werd geconcludeerd dat de bezoekster mogelijk een ongesigneerde tekening van Kees van Dongen (1877-1968) in bezit had. Een schilderijtje van bomschuiten bleek niet te behoren tot de Haagsche School. Het onderwerp deed weliswaar denken aan Mesdag c.s. maar het ontbrak aan de losse toets die kenmerkend is voor die stroming, het was te detaillistisch.

Veel van de meegebrachte objecten waren afkomstig uit het huis van (groot)ouders dat was leeggeruimd na hun overlijden. Zo ook het boekje Spiegel van den voorleden en tegenwoordigen Tijt van Jacob Cats (1577-1660) dat werd aangetroffen in de boekenkast van oudtante Cis. Werk van Jacob Cats stond naast de Bijbel lang op menig boekenplank in Nederland. Zijn boeken bevatten opvoedkundige lessen, die hij verpakte in toegankelijke taal en rijm. Het boekje van tante Cis is niet uniek. Leuk wel, dat we dankzij haar werden herinnerd aan een van de moraliserende spreuken van Vadertje Cats: "Als apen hooghe klimmen willen, dan siet men eerst haer naeckte billen.”