Foto: Chris de Bode.
Foto: Chris de Bode. Foto:

Voorschoten Voor Elkaar organiseert ontmoetingsochtend het 'Anton-uurtje'

Op woensdagochtend 17 mei komt fotograaf Chris de Bode het verhaal vertellen van zijn vader Anton, die op 80-jarige leeftijd ‘uit de kast’ kwam als homoseksueel: “De laatste zes jaar van zijn leven waren misschien wel de gelukkigste”.

Het was begin februari 2021 toen de 86-jarige Anton plotseling onwel werd. Hij bleek het coronavirus te pakken te hebben, en overleed na een ziekbed van slechts vier dagen in het ziekenhuis. Hij was een bijzondere man, aldus Chris. “Hij stond midden in het leven en had ontzettend veel contacten. Hij werd ook wel het icoon van de flat genoemd: hij kende iedereen en iedereen kende hem.”

Tegelijkertijd droeg Anton een groot geheim met zich mee: pas enkele jaren voor zijn dood, op 80-jarige leeftijd, durfde hij eindelijk uit te komen voor zijn homoseksualiteit. ‘Hij heeft daar ontzettend lang mee rondgelopen’, weet Chris. “De sociale druk die hij voelde, moet enorm zijn geweest: hij was waarschijnlijk erg bang voor de consequenties die die bekentenis zou hebben voor zijn huwelijk, dat al meer dan vijftig jaar duurde.” Gelukkig ontving iedereen hem met open armen en was vol begrip.

Anton liet op veel mensen zo’n diepe indruk achter dat welzijnsorganisatie Voorschoten Voor Elkaar besloot een ‘roze ontmoetingsuur voor senioren’ voor hem op te richten – om anderen de ruimte te geven te praten over dat wat Anton zelf zo lang voor zich heeft moeten houden. De aftrap van het ‘Anton-uurtje’ vindt plaats op woensdagochtend 17 mei van 10.00 – 12.00 uur in buurthuis Vliethuis (Professor Einsteinlaan 2F in Voorschoten). Na het verhaal van Chris de Bode is er gelegenheid tot napraten. De bijeenkomst is kosteloos en voor iedereen met belangstelling toegankelijk. Aanmelden is gewenst, maar niet verplicht. Voor vragen kun je contact opnemen met Voorschoten Voor Elkaar via 071 - 561 90 01 of info@voorschotenvoorelkaar.nl.

Foto: Chris de Bode.