Afbeelding
Foto:

Vlietland open Vlietland groen

Naar schatting tussen de 200 en 300 deelnemers waren zondagmiddag 12 maart aanwezig bij de demonstratieve optocht. Honden met hun baasjes, ouders met kinderen, sportieve wandelaars, natuurliefhebbers; mensen die regelmatig in Vlietland komen en graag zouden zien dat de groene en waterrijke oase die Vlietland is, toegankelijk blijft. Er waren ook veel politici: raadsleden uit Leidschendam-Voorburg en Voorschoten en leden van Provinciale Staten en van het Hoogheemraadschap Rijnland. Niet gek met de verkiezingen van 15 maart in aantocht.

Door Josée Nan

De opgetrommelde motoragent en de boswachter hadden niets te doen; anders dan de dag ervoor in Den Haag geen proces-verbalen in Vlietland. De optocht bestreek de contouren van het gebied waar volgens de plannen 222 vakantiewoningen en 569 parkeerplaatsen gerealiseerd moeten worden. Na de optocht was het woord aan vertegenwoordigers van de politieke partijen en aan een van de oprichters van het Burgerinitiatief Vlietland. Opvallend was de breed gedragen steun voor het burgerinitiatief. Het initiatief had de politiek wakker geschut, zo zei men en beloofd werd nà 15 maart het verzet tegen de plannen vol te houden.
Het draait hierbij om de ‘onherroepelijkheid’ van een in 2005 door de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg vastgesteld bestemmingsplan, waarin de ontwikkeling van een park met recreatiewoningen in Vlietland Noord is voorzien. Volgens de verantwoordelijke wethouder Bianca Bremer kan hieraan niet worden getornd. Het is definitief, gedane zaken nemen geen keer, zo hebben juristen haar bezworen. Dit wordt betwist door de tegenstanders van de bouwplannen. Hun verzet heeft ertoe geleid dat de gemeenteraad begin februari besloten heeft een second opinion te laten uitvoeren naar de onomkeerbaarheid van het besluit van 2005.
De demonstranten van vandaag zijn niet onder de indruk van het juridische steekspel. Hun gevoel en gezonde verstand zegt dat de wereld sinds 2005 is veranderd. Volgens een van de deelnemers zie je de achteruitgang van de natuur voor je ogen gebeuren. We moeten koesteren en beschermen wat we hebben. Vlietland is een populair oord voor dagrecreatie. Dat moet uit klimaatoverwegingen worden omarmd. “Op je fietsje er naar toe, met achterop een mandje vol lekkers. Zwemmen, luieren of wandelen en ’s avonds met een voldaan gevoel terug naar huis”, aldus een pleitbezorger van Vlietland zoals het nu is.

Ook Maxim (4 jaar) komt graag naar Vlietland. Hij woont met zijn kleine zusje en papa en mama in de Vlietwijk. Stoer loopt hij met een spandoek dat hij zelf getekend heeft. Het gezin komt vaak in Vlietland, een groot natuurgebied vlakbij huis, wat wil je nog meer? ‘Dat ‘t blijft!', is het antwoord van de aanwezige actievoerders.