Afbeelding
Foto:

Virtueel vliegen over Voorschoten

Eens in de maand ontmoeten ze elkaar in buurthuis De Boschbloem, de mannen die virtueel vliegen, de leden van Flight Simulation Fan (Fs Fan) Voorschoten. Met de komst van internet en krachtiger computers is hun hobby geëvolueerd tot een ‘net echt’ ervaring. Aankomende piloten oefenen met de programma’s en gewezen piloten kicken ermee af. FS biedt ook gelegenheid voor eenvoudige geneugten als het verfraaien van het vliegtuig waarmee je vliegt.

Door Josée Nan

Deze zondagochtend zijn acht mannen aanwezig. Fs Fan is voor hun een club, waarin ze ervaringen kunnen delen, elkaar problemen voorleggen en samen oplossen. Voordat ik instap op een vlucht van Rotterdam Airport naar Schiphol laat ik me uitleggen hoe het werkt, de vliegsimulatie.

Je kunt het vergelijken met het spelen van een game, het begint met de aanschaf van een softwareprogramma, MSFS 2020 en/of X-Plane 12. Anders dan bij een game gaat het er rustig aan toe. Jongeren zoeken de spanning van het schieten. Volgens FS Fan ontbreekt het ze daarom aan jeugdleden.

Als de piloot heeft bepaald welk traject hij wil vliegen maakt hij een vluchtplan dat rekening houdt met weerscondities en het luchtruim dat moet worden doorkruist. Ook in de virtuele wereld wordt het luchtruim boven Oekraïne nu gemeden! Er wordt brandstof getankt en toestemming voor take off gevraagd aan de verkeersleider. Dat laatste gebeurt als er online wordt gevlogen. Piloten en verkeersleiders zijn lid van de IVAO (International Virtual Aviation Organisation), waardoor de luchtvaartomgeving van de piloot achter zijn computer de werkelijkheid dicht benadert. Zo kan het gebeuren dat er vanwege slecht weer niet kan worden gevlogen. Een virtuele piloot hoeft dan echter niet aan de grond te blijven, hij kan er in het programma goed weer van maken. Het kan ook voorkomen dat de brandstof opraakt doordat het vluchtplan onvoldoende rekening hield met tegenwind. Ook dat is met een muisklik te verhelpen, maar het voelt als falen.

De tocht naar Schiphol gaat offline met een vliegtuigje dat op zicht vliegt. Dat heeft als voordeel dat je veel meekrijgt van de omgeving. Ik zie de Nieuwe Waterweg, Hoek van Holland, de kassen van het Westland, Scheveningen en daarna op weg naar de Kaagbaan de contouren van Voorschoten. Piloot Emiel koerst af op de lichtbakens van de landingsbaan en zet het vliegtuig netjes aan de grond. Dankzij de software zijn er op Schiphol veel natuurgetrouwe details te zien, merk ik als het vliegtuigje taxiet naar pier B waar mijn vliegreis eindigt.