Een prent van Prins Frederik.
Een prent van Prins Frederik. Foto:

Museum Voorschoten organiseert thema-avond parkenroute en lezing over archeologie

In februari organiseert het museum twee avonden over totaal uiteenlopende onderwerpen: de Prins Frederik-parkenroute en archeologische vondsten in Voorschoten.

Op donderdag 16 februari wordt wegens groot succes de thema-avond over de parkenroute van prins Frederik herhaald. Prins Frederik (1797–1881), zoon van koning Willem I, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Voorschoten en Wassenaar. Op veel plekken is dat nog te zien, bijvoorbeeld op De Paauw - zijn thuisbasis - en op het kasteeltje Ter Horst. Bijzondere monumenten te midden van landgoederen waar het heerlijk wandelen is. Onlangs zijn er speciale wandelroutes voor volwassenen en ontdekkingstochten voor kinderen ontwikkeld.
Op de thema-avond neemt Carla Scheffer, specialist cultureel erfgoed bij de gemeente Wassenaar, u mee in een boeiend verhaal over deze ‘geliefde zoon van de koning’. Zij vertelt over de routes die prins Frederik liet aanleggen over zijn landgoederen in de gemeenten Voorschoten en Wassenaar. Ook het hofleven van prins Frederik, zijn bezittingen in binnen- en buitenland en de rol die Nederlandse en Duitse architecten daarbij speelden komen aan bod. Diezelfde avond gaat Janneke Tanja, verhalenvertelster, in op de kunst van het vertellen van verhalen. Zij leert u, gewapend met kennis van het Voorschotense erfgoed van Prins Frederik, een boeiend verhaal te vertellen.
De thema-avond is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Voorschoten en Wassenaar. Zij hebben Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten (OGLV) en Museum Voorschoten verzocht de organisatie op zich te nemen. De avond wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Erfgoedtafel Landgoederen en de Landschapstafel Duin, Horst & Weide.
Dinsdagavond 21 februari komt Pierre van Grinsven vertellen over zijn publicatie ‘Voorschoten Archeologisch bezien’. Pierre gaat met grote stappen door de archeologische geschiedenis van Voorschoten, waarbij hij vooral de opgravingen van de Archeologische Vereniging Rijnstreek behandelt. Het gaat van vuistbijlen en aardewerkfragmenten uit de nieuwe steentijd tot en met de resten van het in de 19e eeuw gesloopte kasteel Rouwkoop.

Alles op een rij:
Donderdagavond 16 februari: Thema-avond prins Frederik parkenroute. Dinsdagavond 21 februari: Voorschoten archeologisch bezien. Aanvang beide avonden 20:00 uur; inloop vanaf 19:45 uur. Tickets à €5,- zijn uitsluitend te koop via de website www.museumvoorschoten.nl.

De publicatie van Pierre van Grinsven.