In het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg kom je alles te weten over de geschiedenis van het vliegveld. Foto: SHVV.
In het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg kom je alles te weten over de geschiedenis van het vliegveld. Foto: SHVV. Foto:

Bunkerdag: Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg doet mee

Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar tijdens Bunkerdag gaan ze voor één dag open! Het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg is die dag niet alleen ’s middags, maar de hele dag geopend.

Het achterliggende idee is dat één keer per jaar zoveel mogelijk bunkers open zijn voor het publiek. Bezoekers kunnen dan niet alleen kennis maken met dit unieke Duitse erfgoed, maar ook ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds waren en hoe de linie het aanzien van onze kust ingrijpend heeft veranderd.
Het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg doet dit jaar op zaterdag 3 juni voor de tweede keer mee aan Bunkerdag. Hoewel het niet in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, maar in een Koude Oorlog-bunker is gevestigd. Vrijwilligers staan tussen 10 en 17 uur klaar om belangstellenden uitgebreid te vertellen over de geschiedenis van het vliegveld, van de aanleg in 1939 en de oorlog tot aan de sluiting in 2006. Ook worden er korte documentaires vertoond over Marinevliegkamp Valkenburg en de Marineluchtvaartdienst.

In de vaste expositie wordt de geschiedenis van Vliegveld Valkenburg verteld. Beginnend bij de meidagen van 1940 tot aan de sluiting wegens bezuinigingen in 2006. De collectie bevat talloze foto’s, modellen en kleine voorwerpen, maar bijvoorbeeld ook de vliegtuigtrap waarlangs vele staatshoofden afdaalden en een complete vliegtuigmotor. Ook zijn er voorwerpen te zien die recentelijk bij werkzaamheden zijn opgegraven, zoals delen van Duitse en Nederlandse vliegtuigen.

Speciaal voor Bunkerdag zal radioamateur Hans van Hese bij het bezoekerscentrum contact zoeken met andere amateurs, verspreid over de hele wereld. Al doende demonstreert hij onder andere het versturen van morsesignalen met een seinsleutel. Hans van Hese is een oud marconist van de Koninklijke Marine die na zijn diensttijd van zijn werk zijn hobby heeft gemaakt. Ter identificatie heeft iedere radio-amateur een “callsign” ofwel roepnaam. Speciaal voor Bunkerdag gebruikt Hans het callsign PA6MLD.

De toegang tot de opengestelde bunkers is niet gratis. Wil je er een echte bunkerdag van maken, dan moet je bij de eerste bunker die je bezoekt een polsbandje kopen dat toegang geeft tot alle deelnemende bunkers. Zo'n bandje kost €7,50, maar kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen €4. Kinderen tot en met 3 jaar en veteranen hebben gratis toegang - die laatste groep op vertoon van de Veteranenpas. Let op: deze zaterdag is het bezoekerscentrum dus niet gratis toegankelijk, maar uitsluitend met een polsbandje. Begin je Bunkerdag in ons bezoekerscentrum, dan koop je het polsbandje bij ons en steun je de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg. Bij het bezoekerscentrum kan niet worden gepind. Betaal bij voorkeur via de QR-code met de bank-app op je smartphone.

Afbeelding
Luchtfoto van vliegveld Valkenburg in oktober 1943. Ter oriëntatie: rechtsonder is de Broekweg in Valkenburg te zien. Foto: Collectie NIMH.