Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Eric Bloemkolk.
Voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Eric Bloemkolk. Foto:

Wil jij iets betekenen binnen het sociaal domein samen met inwoners van wassenaar? Wij zoeken nieuwe leden!

Het doel van de Adviesraad Sociaal Domein is het college en de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd advies te geven over alle onderwerpen op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en arbeidsparticipatie.

Waarom ben je lid van de Adviesraad Sociaal Domein?
Allemaal willen we bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp en het sociaal domein raakt direct het welzijn van de inwoners. Wat verder leuk is: je leert veel over hoe gemeentelijk beleid wordt gemaakt en hoe bewoners en organisaties daarbij worden betrokken.

Hoe kom je tot een advies?
We laten ons informeren door de betrokken beleidsmedewerkers en Wassenaarse organisaties die bij zo’n onderwerp betrokken zijn. Aan de hand daarvan stellen we met 2-3 leden een advies op. Belangrijk is of het de mensen voor wie het bedoeld is, ook echt bereikt.

De adviezen zijn schriftelijk zodat ze met het college en de gemeenteraad gedeeld kunnen worden. Op onze website www.asdwassenaar.nl vind je een overzicht van onze adviezen.

Is het niet saai om bezig te zijn met beleidsstukken?
Absoluut niet. We hebben ieder onze eigen aandachtsgebieden en het is interessant om je te verdiepen in dingen waar je niet dagelijks mee bezig bent. Ook is prettig dat we zaken onder de aandacht kunnen brengen waar eerder nog niet aan gedacht is. Op die manier kun je wezenlijk van invloed zijn en ook dat levert een goed gevoel op.

Zijn jullie allemaal deskundigen?
Deskundigheid staat niet voorop. Een gezonde portie verstand, enig gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen, en nieuwsgierigheid zijn wél aspecten die ons binden. Tot slot geldt voor elke organisatie of raad, dat het helpt als je graag samenwerkt, om adviezen op te stellen, om oplossingen aan te dragen of om keuzes te maken. En heel belangrijk: we zijn geen lobbygroep maar een onafhankelijke raad.

Tot slot: wanneer we na een avond vergaderen een advies hebben afgegeven dat belangrijk is voor een bepaalde doelgroep, gaan we met een voldaan gevoel naar huis. En als we tijdens een volgende vergadering te horen krijgen dat e.e.a. is overgenomen, zijn we helemaal gelukkig. 

In principe kan iedere inwoner van Wassenaar zich aanmelden wanneer je ervaring /affiniteit hebt met het sociaal domein en wanneer je je kan vinden in wat hierboven staat. Meld je aan via secretaris@asdwassenaar.nl

Wat gebeurt er als je je aanmeldt?
Natuurlijk willen we dan graag kennis met je maken. Twee van de huidige leden gaan dan met je in gesprek om van jou te horen waarom je lid wilt worden. Zij vertellen op hun beurt wat je kunt verwachten. Als de kennismaking wederzijds bevalt, word je voorgesteld aan de rest van de adviesraad. Dan loop je drie vergaderingen mee en daarna, met wederzijds akkoord, word je aan de Gemeenteraad voorgedragen om definitief lid van de adviesraad te worden.