Foto: Wael Qahm.
Foto: Wael Qahm. Foto:

People who are refugees

Voor een opdracht van ASH, American School of The Hague, bezocht Jaffa onlangs bewoners van COA Duinrell Wassenaar. Jaffa, een jonge studente van 17 jaar heeft voor deze groep gekozen omdat zij heeft ervaren dat het belangrijk is met een brede blik te kijken naar mensen op de vlucht. Haar moeder verzorgt samen met vrijwilligers Engelse lessen op deze locatie, die dankbaar door bewoners worden ontvangen. Aankomende maanden zal zij met bewoners in gesprek gaan en verwerkt dit in een project voor school..

Na een korte introductie met bewoners en zich te hebben geïnstalleerd achter haar laptop voerde zij gesprekken met mensen uit allerlei verschillende culturen met diverse achtergronden en interesses. Ze sprak met een arts uit Yemen die tijdens de corona pandemie actief was, gevlucht is en zich nu hoopt te kunnen gaan specialiseren als wetenschapper in de epidemiologie. Een Nigeriaanse projectleider die gevlucht is uit Oekraïne die heel graag voetbalt en hoopt in Nederland zijn Bachelor af te ronden. Een sportcoach uit Syrië die op deze locatie ook sportactiviteiten organiseert. Een kapster uit Turkije die ook heel goed kan koken en al meerdere vrijwillige catering opdrachten verzorgde in Wassenaar. Een schilder die graag aan het werk wil maar nog moet wachten in de procedure. Een computerspecialist die vier talen spreekt, tijdelijk op Lesbos verbleef en graag iets in de cybersecurity zou willen doen. Al deze verschillende mensen met allemaal persoonlijke doelen en dromen met de overeenkomst dat zij allen verblijven op een AZC. Alle verhalen maakte duidelijk impact op Jaffa en ze vond het bijzonder te horen hoe blij ze waren met de activiteiten als Engelse les, de voetbal en de vrijwilligerswerkzaamheden voor Stichting Wassenaarse Zorg. In haar perspectief is het toch heel bijzonder dat de dokter ondersteund bij de gym op woensdagochtend, de sportcoach en projectleider de tuinen opknappen rondom de zorginstellingen en de schilder die helpt bij voetbalvereniging Blauw Zwart.

De impact van de interviews was groot voor deze jonge studente die zeer betrokken en realistisch het gesprek is aangegaan. De onzekerheden, lange wachttijden voor een BSN en procedures, het niet mogen werken, de zorg rondom de huisvesting en het leven in een duingalow met mensen die je niet kent eisen veel geduld en veerkracht. Naast de dromen en doelen was het haar duidelijk dat deze mensen verlangen naar een gewoon leven waar zij zich veilig voelen en een rol in de samenleving mogen hebben. Jaffa moedigt inwoners van Wassenaar dan ook zeker aan om via #meedoen te kijken iets voor deze bijzondere groep mensen te kunnen betekenen. Al tijdens eerdere acties is gebleken dat inwoners van Wassenaar hier een mooie rol in hebben. Dankzij de bewoners is haar project voor school gestart en hoopt zij ook lezers mee te nemen in People who are refugees…