Afbeelding
Foto:

Yunah Ritzerveld voelt zich erg gelukkig bij tafeltennisbolwerk Avanti

Yunah Ritzerveld (13) begon pas op 10-jarige leeftijd met tafeltennis. Amper drie jaar later behoort de Wassenaarder al tot de nationale jeugdtop in zijn leeftijdscategorie. Half mei werd hij in Baarn zelfs Nederlands kampioen bij de jeugd tot en met 13 jaar.

Door Hans Beukema

En dat belooft veel goeds voor de komende tijd. De kans bestaat dat hij aanstaand weekend ook een nationale twaalfkamp in Panningen in zijn categorie op zijn naam schrijft. Yunah behoort samen met Kevin Ahlers tot de favorieten. “Die jongen versloeg ik in Baarn in de finale. Dat was destijds wel een zwaarbevochten 3-2 zege. Kevin was als eerste geplaatst en ik als tweede. Ik moest toen heel vaak van een achterstand terugkomen. In de tweede set moest ik zelfs zes setpoints wegwerken,” herinnert de tiener, die als voetballer bij Graaf Willem II/VAC begon, zich nog heel goed.

Maar hoe is Yunah in korte tijd zo’n goede tafeltennisser geworden? Hij geeft zelf zijn huidige vereniging Avanti in Hazerswoude-Dorp veel ‘credits’. ,,Bij Avanti heb ik meer trainingsmogelijkheden dan bij eerdere clubs. Ik kan de sleutel van de sporthal gewoon bij een contactpersoon van Avanti ophalen. En ik speel daar in het hoogste jeugdteam en heb goede sparringpartners.” De Wassenaarder is ook erg blij met zijn trainer Leon Vijverberg die hem ook al bij zijn vorige vereniging TOGB uit Berkel en Rodenrijs begeleidde. “Leon steekt heel veel tijd in mij. Zes dagen per week ben ik met tafeltennis bezig. En als ik hem nodig heb, dan is hij er gewoon voor mij in Hazerswoude-Dorp of tijdens toernooien. Leon geeft mij verder de juiste tips. Ik train trouwens ook in de garage bij mijn ouders.”

De trainer heeft zijn pupil ook hoog zitten. “Vooral zijn service is ijzersterk. Tegenstanders hebben moeite om die te lezen. Zijn forehand topspin is zijn favoriete wapen. Yunah is echt een aanvallend ingestelde tafeltennisser.” Leon is ook net als Yunah erg blij met de mogelijkheden bij Avanti. “Bij die club zoeken ze echt naar tegenstanders, om hem mentaal nog weerbaarder te maken. Vergis je niet, tafeltennis is ook best wel een ‘mental game’. Het komt regelmatig voor dat je het tegen op papier mindere tegenstanders niet zo loopt, als je zou willen.” Ambities om de nieuwe Bettine Vriesekoop, die bij Avanti de basis voor haar talrijke nationale en internationale topprestaties legde, heeft Yunah overigens niet. “Het is weliswaar mijn passie maar niet mijn leven. School is toch belangrijker. Deelname aan Europese jeugdtoernooien zie ik wel zitten.”