Afbeelding
Foto:

De Blauwe Vlag is gehesen, ook Wassenaar kreeg er een

De Blauwe Vlag wappert. De vlag, een erkenning voor stranden en jachthavens op het gebied van veiligheid en duurzaamheid, is op donderdagochtend 11 mei op de Wassenaarse Slag gehesen. Na een feestelijke bijeenkomst bij Brasserie de Badmeester met alle vertegenwoordigers van stranden en jachthavens uit heel Nederland en een presentatie van weervrouw Helga van Leur, kon door burgemeester de Lange, wethouder Koetsier en enkele vertegenwoordigers van de organisatie, de Blauwe Vlag worden gehesen.

Door Emma Odijk

Om de Blauwe Vlag te krijgen, moet een strand of jachthaven zichzelf aanmelden. Dit jaar alleen al zijn er 195 aanvragen gedaan in heel Nederland. Wassenaar heeft al sinds jaar en dag een Blauwe Vlag en is daar ook erg trots op. Wethouder van Strandzaken en Klimaat en Duurzaamheid, Wim Koetsier vertelt: ‘Hoewel we tussen Scheveningen en Katwijk zitten, en dus niet helemaal zelf in controle zijn van bijvoorbeeld de waterkwaliteit, zijn we enorm trots op de gang van zaken op ons strand. We zijn ook heel trots dat mensen van Vlieland tot Zeeland hier komen, om te genieten van ons strand.’

De vlag is een erkenning van voor alle inspanningen op het gebied van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering. Hier is de gemeente Wassenaar in samenwerking met de strandtenten en de Wassenaarse Reddingsbrigade al jarenlang actief mee bezig. Met de komst van de zonnebrandpalen en de strandrolstoelen, is ons dorp al goed bezig. Maar ook op het vlak communicatie en bewustwording is Wassenaar goed bezig, vertelde burgemeester De Lange in zijn korte presentatie. ‘Sinds een paar jaar geven we ook voorlichting aan nieuwe Nederlanders, de asielzoekers op Duinrell, om ervoor te zorgen dat zij de gevaren van de zee ook kennen’.

Na uitdelen van de certificaten en de vlaggen, werd de nationale Blauwe Vlag gehesen. Dit gebeurde door de burgemeester, de wethouder, Patrick Poelmann, voorzitter van de Nederlandse Jury van de Blauwe Vlag, Marieken Nieuwdorp, voorzitter Stichting KMVK, Erik van Dijk, managing director Stichting KMVK en eregast weervrouw Helga van Leur. Onder toeziend oog van alle genodigden, werd de vlag door de Wassenaarse Reddingsbrigade over het strand naar de burgemeester gebracht. Die samen met de anderen de vlag heeft gehesen.

De dag werd afgesloten met verschillende workshops, waar de deelnemers meer konden leren over een groen strand, strandveiligheid of de geschiedenis van de Atlantikwall, waarna alle genodigden met hun certificaat weer huiswaarts gingen, om thuis de vlag te hijsen.

Afbeelding
Afbeelding