Afbeelding
Foto:

Recreatie in Meijendel uitgebreid zonder vergunningen

Midden in Natura 2000 gebied Meijendel, heeft Dunea in tien jaar tijd de recreatie enorm uitgebreid. Zonder vergunningen Wet Natuurbescherming. Dunea heeft een nieuw bezoekerscentrum, speelbos Monkeybos, de Duincampus en uitkijktorens aangelegd zonder de gevolgen van de recreatie te onderzoeken. Ze wil nu een grote waterspeeltuin en Meijendel als Poort tot Nationaal Park Hollandse Duinen inzetten voor landelijk publiek. d’Engelbronner, woordvoerder Stichting Hart voor Meijendel: “Dunea lijkt Meijendel om te willen bouwen tot een pretpark met thema natuur”. 

“Speelbossen zijn geweldig, maar op een andere plek, niet midden in Natura 2000. Dit is onze meest bijzondere en kwetsbaarste natuur, die moeten we beschermen in plaats van inzetten voor massarecreatie. Zonder vergunning mag dit niet. Natura 2000 gebied is Europeesrechtelijk beschermd. Om die reden hebben we om handhaving verzocht. Dunea is een waterbedrijf dat statutair verplicht is natuur te beschermen.”

De Omgevingsdienst bevestigt dat er geen vergunning voor het Monkeybos is, maar vindt de uitbreidingen van de recreatie vooralsnog geen probleem omdat het gebied al verslechterd is en geen extra publiek zou trekken. d’Engelbronner: “Dit is vreemd. Als je een gebied aantrekkelijker maakt, komen er automatisch meer mensen op af. Uit provinciale onderzoeken, waaronder een recent draagkrachtonderzoek, blijkt dat de bezoekersaantallen inmiddels verdrievoudigd zijn naar 3 miljoen.”

“Het lijkt dat de Omgevingsdienst onjuist is geïnformeerd. Volgens Dunea zijn de bezoekersaantallen in Meijendel in 12 jaar tijd beperkt gestegen van 1 naar 1,1 miljoen. Dunea baseert zich echter op achterhaalde en onjuiste autotellingen uit de oude situatie in 2010 en najaar 2016. Maar in najaar 2016 was Meijendel afgesloten wegens werkzaamheden, waardoor alleen op Kievietsduin geparkeerd kon worden. Dit betekent dus veel minder bezoekers. Andere jaren ontbreken of zijn uitgesloten vanwege coronadrukte. We hebben Dunea gevraagd waarom ze met andere getallen rekent dan de provincie. Actuele autotellingen maakt Dunea, ondanks herhaalde verzoeken, niet openbaar.”

d’Engelbronner: “De provincie heeft vastgesteld dat het slecht gaat met grote delen van Meijendel. Dunea moet met de provincie haar energie steken in een bufferzone rondom Meijendel voor sport en spelen. Zo blijven de duinen een rustzone voor dieren en natuurliefhebbers. Dat kunnen uiteraard ook families met kinderen zijn, die wandelend of fietsend komen genieten van de bijzondere natuur.”

Mocht hieraan geen gevolg worden gegeven, dan stapt Hart voor Meijendel naar de rechter. Dunea kan dan uitleggen waarom zij als natuurbeheerder midden in Natura 2000 de recreatie op grote schaal mocht uitbreiden zonder wettelijke vergunningen.

Wilt u ons steunen in deze rechtszaak voor de natuur? Elke financiële bijdrage is welkom: NL61ABNA 0110882490 t.a.v. Stichting Hart voor Meijendel. Wij hebben een ANBI-status, uw donaties zijn aftrekbaar voor de belasting.