HvW-Raadslid Bernard Wesselingh.
HvW-Raadslid Bernard Wesselingh. Foto:

Nieuws uit de Raadszaal

Tijdens de Raadsvergadering van afgelopen dinsdag kwamen een paar onderwerpen aan de orde die ondanks hun beknoptheid toch wel vermeldenswaard zijn.

Door Jan H. de Roij

Knik in de tafel
De vergadertafel in de Raadszaal heeft een gedaantewisseling ondergaan. De U-vorm is enigszins aangepast door een ‘knik’ aan te brengen in ‘de poten van de U’, waardoor de Raadsleden beter in staat zijn elkaar “in de ogen te kijken” aldus de burgemeester. Ook de spreekgestoelten zijn naar het midden verplaatst. Een hele verbetering, alhoewel het sobere meubilair blijft contrasteren met de ‘grandeur’ van de Raadszaal. Overigens, misschien zou ook eens nagedacht kunnen worden over de plaatsing van onze vlag.

Vertrek Schokker
Aan het eind van de vergadering nam de burgemeester afscheid van Hubert Schokker, fractieleider van het CDA, die zoals bekend wethouder in Voorschoten wordt; volgens de burgemeester “aan de andere kant van het spoor”. Speeches over en weer waren vriendelijk en niet opzienbarend, vergeleken met wat we zo langzamerhand gewend zijn bij vertrekkende wethouders. De meeste Raadsleden trakteerden Schokker op een collegiaal applaus. Over zijn opvolging als fractieleider is officieel nog weinig bekend.

Raadslid erkent zijn zwaktes
Bernard Wesselingh (HvW) stopt als voorzitter van de Commissie Mens en Maatschappij. Een begrijpelijk besluit nadat hij in april tijdens een commissievergadering heeft laten zien niet in de wieg te zijn gelegd voor een voorzitterschap. Raadsleden voelden zich toen gedwongen om hem te corrigeren en anderszins bij te staan. Hij kan zich nu volledig concentreren op het inhoudelijke raadswerk.

Avalex
Jeroen Gankema (LW) en Bernard Wesselingh (HvW) vroegen aandacht voor een bericht in deze krant dat Avalex tegen een tekort van Euro 2,7 mln aanloopt. Zij wilden weten of het college daarvan op de hoogte is en wat de gevolgen zijn voor de tarieven. Wethouder van Doeveren was verrast door het artikel en erkende dat hij in een brief door Avalex geïnformeerd was. Naar later bleek was de brief ook naar de Raadsleden gegaan. Het onderwerp staat geagendeerd voor een commissievergadering op 12 juni. De vragenstellers vonden echter de kwestie urgent genoeg om deze nu te bespreken. Die urgentie verdween toen de wethouder toezegde dat de tarieven dit jaar niet zullen stijgen en in 2024 slechts heel gering. Op 12 juni horen we dus wat de consequenties zijn, want volgens Wesselingh zal Wassenaar voor 2 ton worden aangeslagen en moet dat geld toch ergens vandaan komen.

Deijlerhuis
Op 4 april stemde de Raad in met het voorstel om 40 woningen te bouwen op het terrein van de den Deylschool. Mw Annemarie Hofman bepleitte toen tevergeefs om het Deijlerhuis uit de gunning te halen, omdat zij er niet gerust op was dat ook straks dit buurthuis betaalbaar zal blijven voor de huidige gebruikers. Tijdens de Raadsvergadering van deze week deed zij opnieuw een poging daartoe door te proberen gaten te schieten in het gunningsproces. Wethouder Ritske Bloemendaal was daarvan niet onder de indruk, maar werd toch behoorlijk onder druk gezet door mw Hofman. Op dat moment kwam er redding voor hem uit onverwachte hoek. Sonja Hibbert (GL) was de Deus ex machina, want zij wees erop dat het niet gebruikelijk is te debatteren over een onderwerp als er een bezwaarprocedure loopt. Wat blijkt namelijk: het bestuur van het Deijlerhuis is in bezwaar gegaan tegen de gunning. Burgemeester de Lange moest erkennen dat dit debat eigenlijk niet zou mogen plaatsvinden. Het debat was daarmee snel afgelopen; dit tot ongenoegen van enkele Raadsleden.

Doseerinstallatie
De commissie Fysieke Leefomgeving had de Raad geadviseerd om het voorstel om een doseerinstallatie plaatsen aan de Kokshoornlaan en de verkeerslichten bij het Tango-tankstation op doseerstand te zetten niet te behandelen. De opdracht van de commissie aan wethouder Wim Koetsier was om eerst nog maar eens te gaan praten met de provincie om een doseerinstallatie te plaatsen aan de Katwijkseweg en over het afwaarderen van die weg. De gemeenteraad nam het advies van de commissie over en schrapte het onderwerp van de agenda. De wethouder zal een informatiebrief aan de Raad sturen over zijn contacten met de provincie.