Afbeelding
Foto:

Invoering 30 km/u toch weer uitgesteld

Zeven jaar na het Verkeersplan worden nu een paar onderdelen gerealiseerd. Maar, tijdens de Raadsvergadering werd besloten de invoering van 30 km/u even uit te stellen totdat het wegcategoriseringsplan na de zomer beschikbaar is. Invoering eenrichtingsverkeer Backershagenlaan-zuid op de lange baan geschoven. Fietsveiligheid vooral rond scholen en sportverenigingen wordt verbeterd. Onderzoek naar ontsluiting Maaldrift vanaf de A44.

Door Jan H. de Roij

Nadat de Commissie Fysieke Leefomgeving op 17 april al had gesproken over het herziene Realisatieplan Verkeer was het deze week de beurt aan de gemeenteraad om er een klap op te geven. Dit plan, voortkomend uit het Verkeersplan uit 2016 (sic), poogt met een paar projecten de verkeersveiligheid te vergroten en het sluipverkeer tegen te gaan. Het gaat daarbij om verbetering van fietspaden, eenrichtingsverkeer op een deel van de Backershagenlaan, verbetering doorstroming van Zuylen en Lange Kerkdam, betere afstelling verkeerslichten, onderzoek naar een ontsluiting van de Maaldrift vanaf de A44 en invoering van 30 km/u in een groot deel van het dorp. Volgens Charlotte Rogge (VVD) een lappendeken, Annemarie Hofman (LW) een schot hagel en Henri Hendrickx (HvW) een ongedifferentieerde pot. Desondanks willen de coalitiepartijen nu eindelijk eens voortgang maken. Maar omdat het voorliggende voorstel nog uit de koker stamt van de vorige wethouder, werd het nodig geacht dit herziene Realisatieplan Verkeer te herzien om in lijn te brengen met het huidige coalitieakkoord. Charlotte Rogge diende namens de coalitiepartijen, VVD, CDA, D66, PvdA en DLW, een amendement in. Het amendement betekent dat de ‘invoering van 30 km/u’ niet onmiddellijk zal plaatsvinden, maar meegenomen wordt bij de bespreking van het wegcategoriseringsplan 2023, dat na de zomer zal worden gepresenteerd. Eénrichtingsverkeer aan de Backerhagenlaan-zuid wordt afhankelijk gesteld van een participatietraject en van een kentekenonderzoek. En tot slot zal de verkeersveiligheid voor fietsers niet alleen bij scholen worden vergroot, maar ook bij sportverenigingen.

Annemarie Hofman (LW) bleek diep ongelukkig met het amendement waar het gaat om het uitstel van de invoering van 30 km/u. Volgens haar was dat het enige voorstel uit het voorliggende plan dat effectief zal zijn voor de verkeersveiligheid. Wethouder Wim Koetsier liet echter weten, ook na een vraag van Sonja Hibbert (GL), dat er geen vertraging en dus uitstel zal zijn. Na de zomer zal er over deze problematiek gesproken worden als de gemeenteraad zich gaat buigen over het wegcategoriseringsplan; in dit plan zal per wijk/straat worden aangeven hoe de herinrichting eruit zal zien mede vanwege de invoering van 30 km/u. Bovendien gaf de wethouder aan dat als er groot onderhoud aan riolering/wegen wordt gepleegd de eventuele invoering van 30 km/u direct zal worden meegenomen, zoals op de Storm-zuid en Schouwweg. Het amendement evenals het geamendeerde Realisatieplan werden daarop met de stemmen van alleen de coalitiepartijen voor aangenomen.

Henri Hendrickx (HvW) drong er bij de wethouder op aan regelmatig met een voortgangsrapportage te komen. Dit naar aanleiding van het feit dat dit Realisatieplan maar liefst 7 jaar na het onderliggende Verkeersplan wordt besproken en vastgesteld. De wethouder deed de toezegging om regelmatig over de voortgang te rapporteren.

Annemarie Hofman kwam nog met een motie naar aanleiding van de overlast die gestalde scooters van Felyx veroorzaken. Zij dringt erop aan dat de wethouder met Felyx in gesprek gaat om stalling alleen mogelijk te maken op door de gemeente aangewezen plekken. Volgens de wethouder is het nu al zo dat de scooters alleen op vaste plekken mogen worden gestald en als de gebruiker dat niet doet hem of haar een boete wacht. Hij ontraadde daarom de motie maar is wel bereid om met Felyx te onderzoeken of meer vaste stallingsplekken mogelijk zijn. De motie werd daarop met alleen de stemmen van de oppositie voor verworpen.

Al vele jaren wordt weliswaar gesproken over de invoering van 30 km/u in ons dorp o.a. in de coalitieakkoorden, maar wordt het concrete debat over waar, wanneer en hoe uitgesteld. Ook nu dus weer, terwijl het plan dat nu in de Raad op tafel lag een uitwerking was van een Verkeersplan uit 2016. Tijd dus om nu eindelijk eens de koe bij de horens te pakken. Nu is echter besloten om de discussie weer uit te stellen tot het wegcategoriseringsplan dat waarschijnlijk na de zomer zal verschijnen. Dat lijkt logisch, maar is het niet, omdat dat plan in feite een gedetailleerde uitwerking is van beleidskeuzes. Als je beleidskeuzes gaat vermengen met uitvoering wordt de besluitvorming niet overzichtelijk. Bovendien zullen er na de zomer ongetwijfeld stemmen opgaan die zeggen dat we eerst maar beter kunnen wachten op het nieuwe verkeersplan, dat in 2024 gereed moet zijn.