Afbeelding
Foto:

Spreiding natuurrecreanten: spreiding van het probleem?

Uit diverse onderzoeken - waaronder een recent evaluatieonderzoek van de provincie Zuid Holland - blijkt steeds weer dat hoge aantallen recreanten in en rond Meijendel/Berkheide negatieve gevolgen veroorzaken voor de natuur in dit gebied.

Als oplossing stel Hart voor Meijendel (HvM) voor om het Meijendel/Berkheide-gebied te ontlasten door potentiële bezoekers en recreanten naar omliggende gebieden, waaronder ook de landgoederenzone, te verleiden door aldaar te zorgen voor nieuwe faciliteiten en voorzieningen.

De vraag is: pak je hiermee het echte probleem aan of verplaats je het probleem naar nieuwe groengebieden? In de oplossing die HvM voorstelt, wordt niet gekeken naar de aantallen bezoekers die per gebied opgevangen moeten worden en of deze gebieden überhaupt meer bezoekers wel aankunnen. Wat zijn de gevolgen voor de plaatselijke flora en fauna?

Sterker nog, zonder de kwetsbaarheid van natuur- en groengebieden en effecten van meer recreanten in deze gebieden in beschouwing te nemen, breng je de negatieve gevolgen in een groter natuur-groengebied dan alleen in Meijendel/Berkheide.
Is het niet verstandiger om, in plaats van mensenstromen domweg te verplaatsen, het menselijk gedrag in beschouwing te nemen?

Denk hierbij aan wat wij teweegbrengen als wij een groengebied betreden (auto’s en stikstof uitstoot, olifantenpaden, geluidsoverlast, loslopende honden) en wat wij achterlaten zoals afval en hondenontlasting.

Welnu, willen wij de waarde van onze natuur en ons welzijn koesteren, dan behoren wij ons gedrag hierop aan te passen en onszelf niet boven de natuur te stellen. Om te tonen dat wij één zijn met de natuur en de fundamenten van het leven op aarde willen beschermen.

Een oude wijsheid leert ons: wat wij zaaien, zullen wij oogsten.

S. Verhagen