Afbeelding
Foto: Stephen Cameron

Samba en bossanova van de formatie BANDA MARACUJÁ als swingende seizoensafsluiter bij JSW

Zondagmiddag 21 mei sluit Jazz Sociëteit Wassenaar haar concertseizoen af met een optreden van BANDA MARACUJÁ. Een vijfkoppige formatie met Portugese zang en Braziliaanse ritmes, waarbij het publiek direct meegevoerd wordt naar het zonnige land van de samba en bossanova, Brazilië!

Braziliaanse sambamuziek ademt ritme en swing. Niet gek wanner je weet, dat deze muzieksoort oorspronkelijk is ontstaan uit een mix van Afrikaanse, Europese en ook wat Arabische muzikale invloeden. Al in de 8ste eeuw na Christus was er sprake van een grote toestroom van Afrikanen naar Spanje en later vooral ook Portugal. Honderden jaren nadien werden veel van deze Afrikanen massaal als slaven naar Brazilië weggevoerd. En zoals de jazz zijn oorsprong vindt in de slavenmuziek op de Amerikaanse plantages, zo vindt de samba haar oorsprong in de slavenmuziek op de Braziliaanse landerijen.

De samba heeft zich gaandeweg ontwikkeld tot hét cultuurgoed van Brazilië. Tegenwoordig kent daarom iedere stad in het land wel één of meerdere sambascholen, waar dans en muziek tot ware kunst worden verheven. Al in de jaren dertig van de vorige eeuw werden de samba-dansscholen gekoppeld aan de cultuur van het Braziliaanse carnaval, hetgeen de sambamuziek nóg populairder maakte dan die al was.

En zoals de jazzmuziek zich heeft geëvolueerd tot een ware mengeling van stijlen, kent ook de samba diverse stijlontwikkelingen. Eén ervan is de bossanova. Dit is samba als jazzmuziek. Iedereen die een beetje op de hoogte is van de moderne muziek, herkent bij de begintonen onmiddellijk het nummer Garota de Ipanema, beter bekend onder de titel The Girl from Ipanema, een compositie van de beroemde Antonio Carlos Jobim. Of de compositie Mas Que Nada van Sergio Mendes, decennia na de oerversie met medewerking van de band Black Eyed Peas een échte wereldhit geworden.

Kortom: samba en bossanova betekenen pure swing. Dus hebben wij als JSW de gelegenheidsformatie BANDA MARACUJÁ uitgenodigd om ons publiek een onvergetelijke (dans)middag in Braziliaanse sfeer te bezorgen. Een band bestaande uit louter topmuzikanten. Zo zijn is daar de zwoel klinkende zangeres Roxanne Hartog, gitarist en cavaquinho-bespeler Marijn van der Linden, bassist Nathan Klumperbeek, Lucas Figueiredo Santana op saxofoon en fluit en Vincent Spitters op drums en percussie. De tuindeuren zetten wij wijd open, de dansvloer wordt vergroot, en de al dan niet met alcohol gevulde tropische Brasilian Cocktails staan gereed op onze bar. Vejo voce na nossa sambafesta brasileira!!

Voor nadere info en online kaarten:
www.jazzsocieteitwassenaar.nl

Tekst: Hans Groeneveld

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding