Afbeelding
Foto:

Afvaltarieven voor Wassenaarders gaan mogelijk stijgen

Afvalbedrijf Avalex kampt eind dit jaar met een tekort van 2,7 miljoen euro als er niet snel wat gebeurt. In een brief vraagt het afvalbedrijf of de gemeenten waar het bedrijf vuilnis ophaalt willen meehelpen met het dichten van het financiële gat. Avalex werkt in Delft, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar en Midden-Delfland.

De oorlog in Oekraïne en een forse salarisverhoging van het personeel brachten het bedrijf in de problemen, schrijft het afvalbedrijf in de brief. Door de oorlog stegen de kosten voor materiaal heel hard. Daarnaast hield Avalex er geen rekening mee dat met name de vuilnisophalers met succes een forse looneis zouden presenteren.
Eerder dit jaar legden stadsreinigers in zes grote steden, waaronder Den Haag, het werk neer om een betere cao voor personeel van onder meer gemeentelijke afvalbedrijven af te dwingen. Door hun acties zaten vuilnisbakken dagenlang overvol en was het een rommel in de Haagse straten. Maar ze boekten wel resultaat: hun beroepsgroep krijgt 13 procent meer salaris.
Als de Avalex-gemeenten niet bijspringen, ligt een extra verhoging van de afvallasten op de loer, waarschuwt het bedrijf. Avalex legt uit de algemene reserves ruim 700.000 euro bij en vraagt of de gemeenten de overige 2 miljoen willen meebetalen.
In principe kan het bedrijf nog verder teren op de algemene reserves, maar dat ziet de afvalophaaldienst niet zitten. 'Mede omdat dan in 2024 de tarieven extra belast moeten worden met een extra stijging om weer financiële stabiliteit te verkrijgen', schrijft Avalex. 'Het heeft de voorkeur om dit jaar aanvullend te laten compenseren door de gemeenten ter voorkoming van extra kosten in 2024.'
Eerder werd bekend dat Avalex van plan is om de milieustraat aan de Molenweg in Nootdorp per 1 januari 2024 te sluiten. Het is volgens een onderzoek dat de afvalinzamelaar liet uitvoeren erg duur om alle vier de milieustraten van Avalex open te houden. De afvalinzamelaar is veel geld kwijt aan personeel voor de milieustraten omdat de openingstijden erg ruim zijn.
Avalex kwam ruim tien jaar geleden ook in geldnood. Toen was er sprake van mismanagement. Een financieel administratiesysteem was begroot op 9 ton, maar kostte uiteindelijk 3 miljoen euro. De toenmalige directie werd ontslagen. De deelnemende gemeenten hebben het bedrijf toen van de ondergang moeten redden.