Afbeelding
Foto:

Wassenaar als voorbeeld...

Koningsdag 2023 werd groots gevierd in Wassenaar. Er was een goede sfeer, de zon scheen en er waren tal van activiteiten. Op de Berkhei beleefden onze jongste inwoners veel plezier met de reguliere kleedjesmarkt waar het al vroeg druk was. Naast de kleedjesmarkt waren veel bekende organisaties aanwezig op uitnodiging van de Vrijwilligerscentrale Wassenaar die samen met de Oranjevereniging nog meer draagvlak wil creƫren voor vrijwilligersactiviteiten.

Een plek waar een enorm aanbod was van de vele mogelijkheden om als vrijwilliger een bijdrage te leveren in Wassenaar. Het was een dag van nieuwe kennismakingen en met enthousiasme zijn er weer nieuwe vrijwilligers aangemeld. Een mooie aanloop naar het maatschappelijk besloten event De Beursvloer Wassenaar op 8 juni waarin het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties elkaar met gesloten beurs een dienst bewijzen. Ook hier bewijst Wassenaar zich als een innovatieve en creatieve gemeente die graag verbindt.
Burgemeester Leendert de Lange was ook aanwezig en maakte kennis met medewerkers en bewoners van COA Duinrell die met hun marktkraam op een mooie positie stonden tussen de VCW en PKN. De afgelopen maanden zijn er al mooie initiatieven ontstaan om het vrijwilligerswerk te motiveren. Voor de bewoners van COA Duinrell is dit in het kader van participatie enorm belangrijk en dragen zij graag hun steentje bij. Zo ook op Koningsdag waar zijn in samenwerking met de Bermbrigade het terrein op gingen om het netjes te houden. Zo zijn bewoners ook actief bij voetbalvereniging Blauw Zwart en SWZ Sophieke waar zij de tuin onderhouden en onlangs de jeu de boules baan hebben opgeknapt. Tijdens het gesprek met de burgemeester kwam naar voren dat Wassenaar een voorbeeld gemeente is betreft het ondersteunen, motiveren en stimuleren van bewoners op een AZC. Bewoners zijn graag actief maar hebben te maken met lange wachttijden betreft procedures, dit geeft geregeld onrust en stress. De mogelijkheden om deel te nemen aan vrijwilligersactiviteiten via #meedoen geeft ze de motivatie om positief te blijven en te participeren binnen de samenleving.
De burgemeester kreeg een symbolisch stresshuisje mee omdat hij ook net als alle mensen wel eens stress ervaart. Op deze ontspannen Koningsdag waarschijnlijk niet nodig want uit alle gesprekken bleek wel dat Wassenaar een voorbeeldfunctie geniet en dankzij de betrokkenheid van inwoners voelt als thuiskomen...

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding