Afbeelding
Foto:

WarmteLinQ: industriële Botlekwarmte voor Wassenaar?

In De Wassenaarse krant van 14 april staat een paginagrote advertentie van de Gasunie die de mogelijke aanleg van een ‘rest’ warmteleiding tussen Vlaardingen, den Haag en Leiden aankondigt. Ik hecht eraan U, als burger van de gemeente Wassenaar, te informeren wat de keerzijde van dit plan is. 

Op zich is er niet zo veel mis met de inzet van restwarmte zolang dit lokaal en tijdelijk is. Bovengenoemde plan is echter niet tijdelijk, niet lokaal en erger nog het betreft ook geen restwarmte. 

De definitie stelt dat restwarmte onvermijdelijke warmte is die vrijkomt bij productieprocessen. De kern van de definitie is dat om als rest/afvalwarmte gekwalificeerd te worden, deze warmte niet meer lokaal inzetbaar is. Deze warmte is echter binnen de Botlek en eventueel ook in de gebouwde omgeving van Rotterdam prima inzetbaar, daar zijn geen dure gesubsidieerde leidingen naar den Haag en Leiden voor nodig.

De gemeente Wassenaar is voortvarend gestart met energievraagreductie uitgedrukt in CO2-emissie beperking als vastgelegd in de Transitie Visie Warmte (TVW november 2021). Sinds 2000 is in een aantal wijken al een gasvraagreductie gerealiseerd van 20-30%. Voorbeeldhuizen laten zien dat een verdere reductie tot 50% van het niveau van 2020 mogelijk is. De eerste bestaande huizen die worden verbouwd tot gasvrije en zelfs A++ (!) label huizen zijn al een feit in Wassenaar.
Echter met vraagreductie alleen komen we er niet. Zijn er lokale hernieuwbare warmte/koude bronnen te vinden?

Zeker, nu al zijn er verschillende gebouwen in Wassenaar die met lokale hernieuwbare bronnen worden verwarmd en gekoeld. Er zijn ook huiseigenaren die datzelfde doen. Dat het kan, en dat het uit-kan is daarmee wel onderstreept. Op individuele schaal gebeurt het al, als we het samen doen kan het sneller en goedkoper.

Stel je eens voor dat we niet langer gasrekeningen betalen aan leveranciers die dat geld deels naar Zweden of Japan sturen en dat dit geld mede via de lokale installateurs, elektriciens, glaszetters, isolatie bedrijven etc in het dorp blijft. We hebben ongeveer 15.000 huizen in Wassenaar en bij toepassing van een landelijk gemiddelde van 1.250m3 gas per jaar is dat op basis van de huidige gasprijs van €1,30m3 ongeveer €25 miljoen per jaar. Natuurlijk moet er worden geïnvesteerd maar de contouren liggen er en…. het kan. De goed bezochte energiebeurs van 1 april jl. liet ook zien dat er in Wassenaar veel belangstelling is voor dit onderwerp.

Gerd-Jan Otten, buurtenergie team de Paauw