Afbeelding
Foto:

Samen aan de slag voor balans natuur en recreatie Meijendel

De handtekeningen onder het coalitieakkoord zijn gezet. Wassenaar kiest voor een betere balans tussen natuur en recreatie. Kwetsbare natuurgebieden zoals Meijendel worden ontlast en er komt een betere spreiding van recreatie over Wassenaar.

Hart voor Meijendel is blij dat het college werk gaat maken van natuurbescherming en balans in ons geliefde duingebied. De duinen zijn kwetsbaar en staan ernstig onder druk. Uit onderzoek van de provincie Zuid-Holland blijkt dat zonder stevig ingrijpen de grijze duinen, de duinbossen en delen van de vochtige duinvalleien blijvend verloren gaan. De duinen kunnen de miljoenen bezoekers die er jaarlijks een bezoek brengen, niet meer aan. In coronatijd werd de natuur letterlijk platgelopen en namen in korte tijd de olifantenpaadjes toe. Het broedseizoen werd verstoord, dieren stikten door zwerfvuil en er stonden lange files naar de 450 gratis parkeerplaatsen. De provincie in Zuid-Holland wil voor 2030 binnen 10 kilometer rondom Meijendel 80.000 woningen bouwen. Al die nieuwe inwoners willen ook naar buiten. De coalitieafspraak is voor Meijendel dan ook erg hoopvol.

Vorig jaar heeft Hart voor Meijendel al bezwaar gemaakt tegen de aanleg van een grote waterspeeltuin midden in het gebied. Nog meer recreatiedruk voor het hart van kwetsbaar Natura 2000 gebied is schadelijk. Europese wetgeving verbiedt voor het hele duingebied alle activiteiten die ertoe leiden dat de natuur achteruitgaat. Hieronder valt niet alleen stikstof door autoverkeer en hondenpoep. Maar ook de beschadiging van de natuur door olifantenpaadjes en de verstoring en verjaging van dieren door de toename van autoverkeer en recreanten. Recreatie in Natura 2000 is mogelijk, maar wel op een manier die de natuur zo min mogelijk belast en binnen haar draagkracht valt. Meijendel is geen pretpark met thema natuur!

Natuur is voor iedereen belangrijk. Wat kwetsbaar is, moeten we beschermen en behouden voor volgende generaties. Juist nu moeten we dit gezamenlijke doel voor ogen houden. Hart voor Meijendel pleit voor invoering van een algemeen erkend recreatiemodel voor nationale parken, waarbij bezoekers aan de randen en buiten Natura 2000 worden opgevangen. Het gebied is alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ook zijn er mogelijkheden voor nieuwe natuur en recreatie rondom de duinen, zoals de Renbaan Duindigt, het veenweidegebied en de groene zoom tussen Katwijk en Wassenaar.

Hart voor Meijendel biedt haar hulp en kennis aan het nieuwe college aan om samen met de provincie, Den Haag, Dunea en Nationaal Park Hollandse Duinen aan de slag te gaan om onze gezamenlijke doelen te realiseren.