Prokkelduo Harry (rechts) en Tom.
Prokkelduo Harry (rechts) en Tom. Foto:

Harry en Tom als prokkelduo bij stembureau Oostdorp

O, dat zal wel een typefout zijn of een ander verkeerd gebruikt woord, zult u als lezer misschien denken bij het lezen van deze titel. Maar nee hoor, het woord prokkel klopt en is helemaal zo bedoeld. Tijdens het stemmen op woensdag 15 maart kwam dit woord meerdere malen in beeld, ook op televisie, en werd uitleg gegeven over de stichting Prokkel.

Door John Schrader

Een prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder. Zo worden mensen aan elkaar gekoppeld en krijgen we prokkelduo’s. Bij de verkiezingen vorige week woensdag was er bij het stembureau aan de Dr. Mansveltkade een prokkelduo heel actief; beiden hielpen mee om alles in goede banen te leiden en mede door het prokkelduo kwamen alle biljetten in de juiste stemcontainer. De stichting Prokkel is nu actief in meer dan 200 gemeentes. Zo hebben meer dan 250 mensen met een verstandelijke beperking geholpen bij diverse stembureaus in het hele land. Er komt zelfs een echte landelijke Prokkelweek van maandag 5 t/m zaterdag 10 juni. De stichting Prokkel stimuleert organisaties, bedrijven en particulieren om nog meer te komen tot prokkelduo’s en prokkelstages. 

En hoe mooi kan dit zijn met mooie vriendschappen als resultaat. Harry en Tom waren als prokkelduo enorm gedreven en gezellig bezig bij alle activiteiten op woensdag 15 maart. Al om 7.00 uur paraat bij het klaar zetten van de tafels en stoelen, het plaatsen van de containers voor de stemmen en het neerleggen van de stembiljetten. Tot 13.30 uur was het ook de mensen ontvangen en meehelpen dat alles goed verliep. En ja, na een korte onderbreking en thuis een hapje eten, was het om 21.00 uur weer aantreden voor het tellen van de uitgebrachte stemmen.
Harry en Tom hielpen met het open vouwen van de biljetten, brachten de stembiljetten naar de juiste tafel, telden gezamenlijk de biljetten van de verschillende partijen en bundelden uiteindelijk de biljetten per politieke partij. Met de hulp van Tom als extra stembureaulid verliep alles snel en soepel; Tom vond het super en heeft enorm genoten. Iedereen was blij en content met zijn hulp; het inzetten van een prokkelduo was een fantastisch voorbeeld van wat er toch allemaal mogelijk is en kan. Een pluim voor de kiescommissie Wassenaar die dit mogelijk maakte; Tom had er zelfs een cursus voor gevolgd! En dat terwijl Tom al behoorlijk druk is met de kinderboerderij op maandag, woensdag en vrijdagmorgen en dan vooral met de cavia's. Op zaterdag om de twee weken doen Harry en Tom dan iets gezelligs, zoals fietsen, wandelen of naar het dorp gaan. Zo werd 15 maart voor Tom een werelddag; en ja echt een Topdag, want 's middags kwam daar ook burgemeester de Lange langs en was er een handdruk die niet snel vergeten zal worden!