Afbeelding
Foto:

Bert van Toorn 18 jaar vrijwilliger met een hart van goud en een enorme inzet

Dinsdag 21 maart is Bert Van Toorn volkomen terecht onderscheiden met de  gemeentelijke legpenning als blijk van waardering voor zijn verdiensten voor de Wassenaarse gemeenschap als politievrijwilliger gedurende 18 jaar.

Door Nicole Siemer

Temidden van vele collega’s, partner en familie kreeg Bert de legpenning uitgereikt door burgemeester Leendert de Lange.
De uitstraling van Bert konden de karakteristieken die de burgemeester aan hem toe-eigende alleen maar bevestigen. “Bert van Toorn is altijd opgewekt, behulpzaam, strijdvaardig, oprecht, zijn hart op de goede plaats en naar het lijkt is het woordje ‘nee’ niet opgenomen in zijn woordenboek”.
Bert starte zijn drukke vrijwillige werk in 2005. Na een drie-jarige opleiding tot surveillant ‘niet wapen dragend’ tilde Bert zijn vrijwilliger ambitie naar een hoger niveau. Hij werd niet alleen benoemd tot agent maar volgde ook de opleiding ‘vuurwapen dragend’. Ook nu komen naast de vele vrijwilliger uren die Bert erin stopt, de verplichte vuurwapen trainingen erbij. De verplichte inzet van 576 uur per jaar worden door Bert gemiddeld verdubbeld. Grote kans dat u Bert in zijn politiekleding regelmatig tegenkomt in ons dorp.
Door jarenlange ervaring is Bert een vraagbaak voor jongere collega’s en coach voor nieuwe collega’s. Als ik hem na de ceremonie nog even apart te spreken krijg geeft hij aan dat dit onderdeel van zijn werk hem heel veel voldoening geeft. Hij spreekt dan ook de hoop uit dat meerdere jongeren een vrijwilligers baan als deze ambiëren dan wel het vak als politie agent.
In 2020 is Bert benoemd tot brigadier en dat is uitzonderlijk. In deze rang neemt hij deel aan overleggen met senior medewerkers binnen de politie. “De weerspiegeling van wat er in de maatschappij leeft terugkoppelen aan mijn collega’s zie ik als heel waardevol”, legt Bert toe.
“Dat sparren met wijkagenten komt in mijn betaalde baan, waar ik werk met jongeren, ook regelmatig voor”. Momenteel wordt hij opgeleid tot TCO-er (Team Collegiale Opvang) binnen de politie.
Ik vraag Bert of hij geen angst kende toen hij heldhaftig als eerste, en alleen, ter plaatse was op een adres in Wassenaar Zuid waar een inbraak was gemeld. "Nee, want door mijn opleidingen en jaren van ervaring maak ik altijd een plaatje in mijn hoofd waarin alle scenario's naar boven komen. Ik was toen in de buurt en de pakkans is alleen maar groter als je snel ter plaatse bent, deze gelegenheid komt niet vaak voor, dus ik pakte hem. Het gebied kon snel worden afgezet en de daders zijn even later opgepakt”.

Bert van Toorn plakt er nog graag 10 jaar of langer aan vast en verheugt zich erop jonge studenten op te leiden. Foto: Studio Van der Plas.