Toch gunning woningbouwplan Den Deylschool

De Commissie Fysieke Leefomgeving heeft het sein van rood op groen gezet voor gunning van het projectplan voor woningbouw op het terrein van de Den Deylschool aan projectontwikkelaar EFY-Group. Daartoe was nodig dat de commissieleden de nieuwe wethouder, Ritske Bloemendaal, argumenten aanreikten om het voorstel van de vorige wethouder, Bart Boon, om juist niet te gunnen van tafel te krijgen.

Door Jan H. de Roij

In november 2021 zijn de kaders en selectiecriteria vastgesteld voor de opstelling van een ontwikkelplan Den Deylschool. Daarvoor is een competitie uitgeschreven die de EFY-Group heeft gewonnen. Zij hebben een plan opgesteld voor 40 woningen voor starters, senioren en jonge gezinnen, passend in de omgeving met veel groen en mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Tot onbegrip van de projectontwikkelaar en de buurt stelde de vorige wethouder verantwoordelijk voor wonen, Bart Boon (LW!), echter voor om toch niet tot gunning over te gaan en een nieuwe procedure te starten. Reden: tijdens het ontwikkelproces is besloten om de functie van het Deijlerhuis in tact te laten en nieuwbouw toe te voegen voor Buitenschoolse Opvang (BSO). En dat is niet conform de eerder vastgestelde criteria en kaders. Bovendien wordt gevreesd dat er te weinig parkeerplaatsen zullen zijn en vraagt men zich af of er wel behoefte is aan een BSO. Afgelopen dinsdag werd in de Commissie Fysieke Leefomgeving het voorstel om niet te gunnen besproken.

In het coalitieakkoord hebben VVD, CDA, D66, PvdA en DLW afgesproken om tempo te maken met de woningbouw in ons dorp. Daar past een nieuwe gunningsprocedure niet in. Deze partijen willen daarom doorgaan met de gunning. Bovendien stelde Rogier Krabbendam (D66) dat niet-gunning in strijd is met betrouwbaar bestuur. Hij vond Henri Hendrickx (HvW) tegenover zich die van mening is dat van meet af aan voor iedereen duidelijk was dat de gemeenteraad zich nog een keer over het project zou buigen. Zo vond hij bijvoorbeeld belangrijk te vernemen wat de grond waarop gebouwd gaat worden in het commerciële verkeer waard is. Volgens de nieuwe wethouder verantwoordelijk voor dit project, Ritske Bloemendaal (D66), is die vraag niet opportuun, omdat nu eenmaal besloten is dat gebied voor woningbouw te ontwikkelen; met andere woorden ‘de klok wordt niet teruggedraaid’. De oppositiepartijen GL en LW! Spraken zich uit voor gunning maar eisten wel dat het Deijlerhuis betaalbaar zou blijven voor allen die daar nu gebruik van maken. Hun zorg vloeit voort uit het voornemen van de gemeente om het Deijlerhuis af te stoten. De projectontwikkelaar zou dit object dan om niet verwerven en opknappen. De zorg van Annemarie Hofman (LW!) daarbij is dat zij vreest dat deze commerciële partij de huren flink zal verhogen. Zij verlangde dat in het verkoopcontract de verhuurprijs zou worden gemaximeerd. Ook andere opties passeerden de revue tijdens het debat, zoals de gemeente die huurder wordt en vervolgens aan gebruikers gaat doorverhuren of de verkoop van het Deijlerhuis aan de buurvereniging. Kortom hier zal men in de Raadsvergadering van 4 april nog even goed naar moeten kijken.
Wat het verwachte parkeerprobleem betreft wezen zowel GL als D66 op het veranderende autogebruik. Men veronderstelt dat ten tijde van de oplevering van de huizen meer gereden zal worden met deelauto’s en men zet in op de fiets. Bovendien kan men desnoods in de Fabriciusstraat parkeren.

Wethouder Ritske Bloemendaal hoorde het allemaal met genoegen aan en verklaarde dat de gemeenteraad met alle ideeën in feite de redenen om niet te gunnen ontkracht. Hij verwees naar het voornemen van Hubert Schokker (CDA) om een amendement op 4 april in te dienen om wel over te gaan tot gunning.

Opvallend in het debat was dat niemand, ook LW niet, behoefte had aan het verdedigen van de argumenten van Bart Boon om niet tot gunning over te gaan. Hij schrijft dat er een “direct juridisch risico” bestaat als de criteria worden gewijzigd. Hij vreest voor juridische procedures zijdens de ‘verliezende’ inschrijvers. Dat is toch wel iets dat serieus moet worden genomen en hopelijk op 4 april wel aandacht zal krijgen. Tempo maken met woningbouw is mooi, maar je wilt straks niet opgezadeld worden met financiële claims. Voorts moet gezegd dat dit debat een verademing was vergeleken met wat we voortaan in ons dorp gewend zijn. Er werd op de inhoud gedebatteerd waarbij de uitstekend leidende voorzitter, Monique van Deursen, ruimte liet voor onderlinge debatten tussen partijen. Ook het serieus in gesprek gaan met de drie insprekers voelde goed.